Un nou sistem de pensii în România

Totodată, Theodor Stolojan este de părere că pensiile speciale reprezintă în continuare o problemă.

„Toți cei care vorbesc după ureche, să pună mâna să citească anexa la hotărârea Consiliului Miniștrilor al UE, care a aprobat PNRR, unde la pagina 234 din această anexă se spune foarte limpede că România și-a luat angajamentul să facă un nou sistem de pensii, care să înlocuiască legea 127 din 2019, iar scopul noii legislații este ca absolut toate cheltuielile cu pensiile să se încadreze, pe o perioadă mai lunga, de cel mult 9,4% din PIB. Aici, se prevede contributiviatea și la pensiile speciale”, a declarat Theodor Stolojan în emisiunea „Controversat”.

Care va fi durata minima de contribuție la pensie

Acesta a subliniat și că „țări apropiate nouă”, precum Ungaria, Bulgaria sau Polonia, sunt tot sub 10%.

„Noua legislație are termen de aplicare 3 martie 2023, iar până la sfârșitul anului Ministerul Muncii trebuie să angajeze experți pentru pregătirea acestei noi legislații. Procentul de 9,4% se referă la noua legislație, care nu e în vigoare, ci este doar un angajament. Până nu vedem acest proiect de nouă legislație e complicat să vedem dacă ne încadrăm în cei 9,4% din PIB.

Tot prin această anexă ne-am angajat ca durata minima de contribuție trebuie să fie exactă cu cea cu contribuția din sistemul național de pensii, adică cel puțin 15 ani. Deci, nu vom mai avea situații în care te angajezi în justiție cu 2 ani înainte de pensionare și să ieși la pensie cu 20.000 de lei.

Ne-am angajat, tot prin PNRR, că nu mai introducem nicio categorie nouă de pensii speciale. Un 9,4% se poate acoperi. Țări apropiate nouă, ca Ungaria, Bulgaria sau Polonia, sunt tot sub 10%. Este foarte acoperitor acest procent, inculsiv pentru creșterea de 10% de la 1 ianuaire. Este puțin entuziasm cu anularea pensiilor speciale la primari și consilierii județeni”, a completat fostul premier.