Trupele care se ocupă de rachetele siriene au ordin clar privitor la un atac asupra Tel Aviv-ului şi a părţii centrale a Israelului în cazul în care forţele aeriene israeliene vor comite noi bombardamente asupra unor ţinte de pe teritoriul Siriei, scrie publicaţia britanică, citând surse militare şi referindu-se la informaţii provenind de la sateliţi.

Dezvăluirea săptămânalului britanic a produs un ecou larg în Israel, unde aceasta este analizată amănunţit.

Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, Israelul a lansat un atac cu rachete asupra teritoriului sirian la începutul lunii mai. Siria a declarat că-şi rezervă dreptul la replică, iar preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a ameninţat statul evreu cu un război la scară largă. Oficialii israelieni de rang înalt au declarat că statul evreu încearcă să împiedice transferul unor arme avansate către mişcarea fundamentalistă Hezbollah în Libanul vecin.

The Sunday Times scrie că rachetele Tishreen, de tip sol-sol, fabricate în Siria, sunt capabile să transporte un focos cu o greutate de până la 500 kg, pe o rază de peste 200 km, fiind similare cu cele iraniene ‘Fateh-110’, de care armata siriană dispune de asemenea.

În articolul său, publicaţia britanică citează o declaraţie făcută recent de un oficial israelian pentru The New York Times, în care regimul de la Damasc este avertizat în legătură cu posibilele consecinţe grave ale oricărui pas ostil împotriva Israelului.

Din septembrie 2012, la graniţa dintre Siria şi Israel au fost înregistrate mai mult de 20 de tiruri asupra teritoriului israelian. De fiecare dată, Tsahal /armata israeliană/ a invocat ‘împuşcături accidentale’, însă, dacă rachetele siriene vor viza zonele populate, armata israeliană va reacţiona cu severitate, a avertizat conducerea statului evreu.

Complică şi mai mult situaţia livrarea de sisteme de rachete S-300 Siriei de către Rusia. În ciuda eforturilor întreprinse de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a deplasat săptămâna aceasta la Soci (coasta rusă a Mării Negre) pentru a-l determina pe preşedintele Vladimir Putin să suspende aceste livrări, se pare că rachete au ajuns deja în Siria, după cum a relatat presa arabă. Oficialii Air Force Israel recunosc că sistemul rusesc ar putea complica operaţiunile sale în spaţiul aerian sirian, dar experţii spun că aviaţia este capabilă să facă faţă sistemului rusesc de apărare aeriană.

Pe fondul tensionat al situaţiei din regiune, Rusia a trimis nave de război în Marea Mediterană, lansând un semnal clar SUA şi Israelului cu privire la inadmisibilitatea oricărui atac militar împotriva Siriei, relatează publicaţia The Yeshiva World.
Sursa: Agerpres