'Unii şi-au dorit foarte mult o descentralizare a sistemului de învăţământ preuniversitar. Această descentralizare a impus din start ca toate unităţile, toate clădirile, să treacă în proprietatea autorităţilor locale. În momentul în care ţi-ai dorit şi acest lucru s-a şi întâmplat, ca proprietar eşti obligat să obţii toate autorizaţiile necesare pentru buna funcţionare a acestora. Ştiu că unii încearcă în momentul de faţă să treacă întreaga responsabilitate în sarcina directorilor unităţilor de învăţământ. Este o mare greşeală', a spus Nistor.

El a precizat că un director al unei unităţi de învăţământ are alte preocupări şi că ar fi "aberant" să îşi imagineze cineva că cele 93% dintre unităţile de învăţământ fără o astfel de autorizaţie vor fi închise.

'Un director are alte preocupări la nivelul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, trebuie să îşi facă şi obligaţia de catedră, să participe şi la toate comenzile pe care le primeşte din partea inspectoratelor şcolare şi a Ministerului Educaţiei. Atunci ne punem întrebarea: Oare autorităţile locale ce păzesc? Cred că este aberant să îşi imagineze cineva că în momentul de faţă închidem 93% din unităţile de învăţământ pre-universitar. Ce facem? Stopăm toate activitatea în învăţământ ca să rezolvăm problema autorizaţiilor?', a spus preşedintele FSE Spiru Haret.

De asemenea, acesta a menţionat că există oricând riscul declanşării unui incendiu, care cu greu poate fi prevenit în unităţile de învăţământ pre-universitar.

'Declaraţia (premierului interimar Sorin Cîmpeanu n.r.) atrage atenţia asupra unei probleme în privinţa căreia nu s-a sesizat nimeni. A trebuit să se întâmple o nenorocire ca să constatăm că peste 93% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din România nu au autorizaţie din partea ISU şi a pompierilor. Există oricând riscul declanşării unui incendiu care cu greu poate fi prevenit în unităţile de învăţământ preuniversitar', a explicat Nistor.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat sâmbătă că din cele 19.000 de şcoli din România doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor.

"Pe baza principiului pe care l-am anunţat deja, al transparenţei, pentru că nerecunoaşterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund şi în calitatea pe care o am încă de deţinător al portofoliului de la educaţie: din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie (…), cu privire la protecţie contra incendiilor (…) 1.295 de şcoli mai exact", a spus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi din ţară au avize de la ISU.

Cîmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru pază şi securitate contra incendiilor "nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină".

"S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10, 12 – 15.000 de euro şi durată de realizare de 6,7,8,12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cîmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.AGERPRES