"Deocamdată, colegii mei sunt în comisii de negocieri, discută. Situaţia este cam neschimbată. Am avut o întâlnire aseară (marţi seară – n. r.) cu domnul ministru (al Transporturilor, Iulian Matache – n. r.), una dimineaţă, la 11,30 … Este posibil să ne mai întâlnim până diseară, dar nu văd rezolvare. Cred că mâine fiecare organizaţie ia o hotărâre, depune actele pentru conflict începând cu ziua de mâine (joi, 1 octombrie – n. r.)", a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulian Măntescu. 

În condiţiile în care, pe 1 octombrie, vor fi declanşate procedurile conflictului de muncă, după 15 octombrie CFR-iştii ar putea intra în greva generală. 

Federaţiile Sindicale din Transporturile Feroviare au anunţat, pe 15 septembrie, că vor declanşa grevă generală, în cazul în care Contractul Colectiv de Muncă (CCM) nu va fi semnat până cel târziu pe 30 septembrie 2015, iar salariile nu vor creşte cu cel puţin 10%. 

Sindicaliştii au solicitat, totodată, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare, acordarea de vouchere de vacanţă, începând cu 1 ianuarie 2016, dar şi o politică de personal care să asigure funcţionarea în bune condiţii a acestui domeniu 'legat direct şi explicit de siguranţa naţională'. 

De asemenea, sindicatele din domeniul feroviar au organizat, în perioada 22 – 24 septembrie, o grevă generală de tip japonez, avertizând că în perioada următoare există probabilitatea ca lucrătorii feroviari să declanşeze greve spontane, cu încetarea lucrului.

AGERPRES