Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Ministerul Sănătății a transmis câteva recomandări cu privire la infectarea cu noul coronavirus. Mai exact, sursa citată precizează care sunt simptomele îngrijorătoare, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi facem în cazul în care ne confruntăm cu ele.

Simptomele infectării cu coronavirus

Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, simptomele care ar trebui să ne dea de gândit sunt:

  • febră
  • tuse
  • oboseală
  • pierderea mirosului sau gustului
  • dureri de gât și de cap
  • dureri musculare.

Sursa citată arată că în cazul în care o persoană se confruntă cu aceste simptome, există trei posibilități. Mai exact, pacientul trebuie să meargă fie la un centru de testare, fie la medicul de familie, sau la farmacie de unde își poate achiziționa un test rapid de COVID și îl poate face pe loc.

În cazul în care simptomele există în continuare, dar testul iese negativ, Ministerul Sănătății recomandă  o retestare cu test RT-PCR.

Ce trebuie să facă o personă dacă testul de COVID iese pozitiv

Dacă testul iese pozitiv și în acest caz există de asemenea trei variante, în funcție de simptome, dar și de starea pacientului. Astfel, sursa citată ne recomandă următoarele:

1: dacă avem simptome ușoare și cel mult un factor de risc, vom rămâne sub observația medicului de familie și vom primi tratamentul ambulatoriu până la însănătoșire.

2: dacă avem simptome ușoare sau medii, dar avem cel puțin doi factori de risc, vom fi trimiși pentru consultație și tratament la un Centru de evaluare, după care vom primi tratamentul ambulatoriu până la însănătoșire.

3: dacă avem simptome agravate, atunci se impune spitalizarea pentru tratament de specialitate.

În același timp, Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă și în legătură cu persoanele expuse în fața riscurilor. Potrivit sursei citate, între factorii de risc, sunt enumerate bolile cardiovasculare sau respiratorii, obezitate, diabet zaharat, insuficiență renală cronică, imunodepresii, hepatopatii cronice sau vârsta de peste 65 de ani.

Amintim faptul că precizările Ministerului vin după ce numărul infectărilor cu noul coronavirus a explodat în ultima săptămână.

Mai exact, potrivit ultimului bilanț publicat, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.649 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 544 mai mult decât în ziua anterioară. 2.430 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.