Sufrageria sau camera de zi, in cazul spatiilor generoase, este punctul central al casei, mobilarea acesteia fiind o chestiune foarte importanta. Trebuie sa arate bine din cel putin doua motive: este un spatiu de relaxare si este zona cu care intra in contact musafirii. De aceea, mobila este bine sa se potriveasca cu caracterul persoanelor care locuiesc in casa, pentru a oferi un confort maxim dar si sa aiba un aspect cat mai placut.
In apartamentele mari sau in vile, exista spatii clar delimitate si special amenajate pentru petrecerea timpului liber si pentru luat masa. In cazul apartamentelor de pana la patru camere si cu o sufragerie de 18-20 mp, aceasta trebuie sa satisfaca ambele functii in acelasi timp. In acest caz problema spatiului este principalul argument in alegerea mobilierului.

Palul melaminat ieftineste mobila

In functie de bugetul disponibil unei astfel de investitii, va puteti orienta catre un mobilier de serie, care poate fi gasit prin mai toate magazinele universale sau specializate, dar care nu este foarte rezistent, catre un mobilier de comanda sau catre un mobilier din import.
Avantajele mobilei de comanda sunt obtinerea dimensiunilor dorite, mascarea elementelor inestetice din apartament, posibilitatea negocierii pretului sau, mai bine spus, adaptarea pretului dupa buzunarul fiecaruia. Dezavantajul este acela ca pretul este mai ridicat ca la mobila din magazin, pentru ca, asa cum spune Dragos Birisan, director UniMob, „o mobila pentru productia de serie se gandeste astfel incat pierderile de material sa fie minime. Atunci cand faci o mobila la comanda nu te intereseaza care sunt pierderile de material. Nu pornim de la ideea de a reduce costurile cat mai mult pentru a vinde cat mai repede”.
Material ideal pentru mobilier este palul melaminat. Principalul avantaj este acela ca permite costuri de productie mult mai mici comparativ cu lemnul masiv, fiind astfel preferat de multi cumparatori, desi calitatea este mult inferioara. Un alt avantaj al palului melaminat este aceea ca se intretine foarte usor.
Cand cumparati o mobila de sufragerie ideal este sa nu faceti rabat de la calitate. Alegeti intotdeauna biblioteca cu o deschidere a modulelor (lungimea raftului) de aproximativ 60 cm, cu rafturile de 1,8 cm si nu de 1,2 cm, pentru a evita deformarile care apar din cauza greutatii. Pentru a putea fi confortabila, o canapea trebuie sa aiba o latime de minimum 80-90 cm, astfel incat sa stai asezat pe 65-70 cm, si o inaltime de aproximativ 90-100 cm, pentru ca distanta de la podea pana la partea pe care esti asezat sa fie de circa 50 cm.    

Spatiile inchise ale unei biblioteci sunt mai practice

„Este de preferat sa se opteze pentru cat mai multe spatii sau module de mobilier inchise, pentru a evita acumularea prafului. De cele mai multe ori nu arata foarte bine, estetice fiind rafturile, spatiile deschise, dar mobilierul trebuie sa fie mai usor de intretinut”, afirma Iulian Dumitriu, arhitect Plan Proiect.
„Barul in sine adosat bibliotecii chiar mi se pare o varianta nefericita – este de parere Iulian Dumitriu, mai potrivit ar fi sa faci legatura intre camera de zi si bucatarie prin intermediul barului care, eventual, sa poata fi folosit si ca loc de luat masa.”
Este la moda ca totul sa fie simplificat, sa se renunte la tot ce este inutil, masiv. Mai bine un raft simplu decat o imitatie de mobilier clasic, de o valoare artistica discutabila. „Minimalismul a fost promovat si din ratiuni financiare – spune Iulian Dumitriu. Multi dintre cei care accepta aceasta simplificare o fac pentru ca este mai ieftin, nu neaparat si pentru ca este mai estetic.”

Tarifele practicate de catre producatori si importatori
Firma        Produs    Pret* (mii lei)    Observatii
UniMob    Biblioteca    13.000
315.93.12    

Casa Lux 2000    Biblioteca    25.600/64.000    
327.30.99
        Canapea        25.600/64.000    
    Masuta tv    30.000    
        Masa mare    16.000/64.000

Neoset        Biblioteca    16.000    
211.00.23

        Canapea        10.200    
        Masa mare    7.300    
    
Maria Design    Biblioteca    13.000    
231.20.00    
*Pretul poate varia la mobilierul de comanda in functie de complexitatea modelului, de materialul folosit (daca se foloseste sticla, metal, cristal, pretul se poate dubla), de tipul materialului (lemnul curbat ridica pretul);
in cazul mobilierului importat pretul se modifca daca acesta este produs de serie mica si este semnat de designer.

Producatorii interni pot imita orice model de mobila

Cand cumparati o mobila de comanda, dumneavoastra puteti alege totul, incepand cu materialul folosit, culoarea, numarul de module, de sertare, dimensiunea exacta si terminand cu forma bibliotecii, a mesei sau a comodei audio-video. „La o prima discutie, pentru a scuti din timp, este bine ca clientul sa aiba niste cote, spune Dragos Birisan, director UniMob. Sa stie dimensiunile camerei, a peretilor, unde sunt amplasate intrerupatorul, priza, tevile, care sunt dimensiunile ferestrei, caloriferului, pozitia usii. Dupa care se trece la proiectarea mobilierului, urmand ca apoi sa se poata stabili pretul. Daca pretul nu convine, incepem sa renuntam la unele sertare, sticla, usi.”
Importatorii de mobilier va ofera produse de foarte buna calitate, dar scumpe si la care nu puteti alege decat culoarea, materialul, numarul de module si dimensiunea acestora. In cazul canapelelor se prefera cadrul de metal, si nu contactul direct al mobilierului cu podeaua. Adam Cristina, director Casa Lux 2000, considera ca „tendinta actuala la canapele sunt picioarele metalice, ca si la mobilierul pentru camera de zi, materialul folosit fiind in sau bumbac. In ultima vreme nu ne-am mai intalnit cu compozitia arhicunoscuta: canapea si doua fotolii. Se foloseste doar o canapea de doua sau trei persoane, sau o canapea, un fotoliu si un puf, un taburet. Tot mai mult apare mobila dreapta, cu destul de mult metal, cat mai functionala, foarte simpla, cu foarte multa sticla, satinata sau simpla”.