Simona Bucura-Oprescu, în vizită la uzina Dacia: Această afacere este o mare mândrie

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat, joi, că în perioada următoare vor fi lansate două proiecte destinate să ofere sprijin românilor. Împreună cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a efectuat o vizită la Uzina Dacia din Mioveni.

Cei doi au discutat cu Jean André Barbosa, vicepreședintele pentru afaceri europene al Grupului Renault, și cu Cristian Nevzoreanu, directorul executiv al Afacerilor Publice și Comunicării Renault Group România.

Printre subiectele abordate s-au numărat măsurile de sprijin pentru industria auto din România și UE, îmbunătățirea competitivității angajaților, provocările legate de tranziția către o economie verde și digitală și implementarea salariului minim european. Vizita lor a inclus și o tură prin secțiile de producție pentru a observa fluxul de muncă și pentru a purta discuții cu angajații.

„Uzina Dacia din Mioveni a dovedit că românii sunt foarte productivi, înalt calificați. Sunt bucuros să fiu astăzi aici împreună cu doamna ministru Simona Bucura-Oprescu pentru a vedea ce înseamnă industria auto din România. Și asta deoarece pentru mine este un obiectiv fundamental acela de a susține industria auto europeană și de a o ajuta să se dezvolte.

Trebuie să încurajăm tinerii să lucreze în industrie, dar și să fie pregătiți pentru upskilling și reskilling pentru a face față provocărilor tranziției verzi și digitale. Îmbunătățirea continuă a competențelor angajaților este esențială.

Un obiectiv important pentru piața europeană este tranziția verde, iar Dacia va face această tranziție. Industria auto va găsi mereu în mine un sprijin important, pentru că îmi doresc o industrie europeană puternică”, a spus comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Nicolas Schmit
Nicolas Schmit (SURSA FOTO: The Commissioners – European Commission)

Dacia înseamnă mai mult decât o afacere, înseamnă o mare mândrie pentru argeșeni și nu numai! Aici se produce o mașină la fiecare 56 de secunde. De aici, de la Uzina Dacia, pleacă aproape 10% din exporturile României pe toate continentele.

Aceste rezultate excepționale sunt rezultatul hărniciei și priceperii angajaților de pe platforma Dacia care, zi de zi, demonstrează că se pot ridică la cele mai înalte standarde privind calitatea muncii și productivitatea.

Nu trebuie însă omis faptul că, acum, cele mai mari provocări sunt tranziția verde și digitală. Regulile sunt stricte, iar termenele sunt scurte, ceea ce poate genera costuri mari. De aceea este important să venim cu ceva în plus pentru a ajuta economia auto nu doar în România, ci în întreaga Uniunea Europeană!”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.

simona bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Apar noi ajutoare pentru români, în vederea formării profesionale

Având în vedere creșterea necesității de forță de muncă calificată în diverse domenii, cu accent pe industrie, Simona Bucura-Oprescu a comunicat reprezentanților Dacia că, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, se vor implementa în viitorul apropiat două proiecte semnificative de formare profesională, finanțate din Fondul Social European.

Formarea profesională prin programe la locul de muncă, prin acordarea de sprijin financiar angajatorilor care încheie contracte de ucenicie cu șomeri, reprezintă „o prioritate”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Vor fi derulate proiectele:

  • FORMACTIV – Formare și muncă activă, în valoare de 59 de milioane de euro, destinat unui grup țintă de 5.105 șomeri non-NEETs;
  • START – Investește în calificare pentru viitor!, cu o valoare de 27 de milioane de euro, adresat unui grup țintă de 1.972 de șomeri NEETs;

Aceste inițiative sprijină integrarea tinerilor pe piața muncii.