El a subliniat că Executivul va da joi o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens şi că nu este vorba despre un efort suplimentar, banii necesari, circa 90 de milioane de lei, fiind prinşi în Legea bugetului. 

"Este vorba de o problemă ce a apărut din cauza unor interpretări eronate. Este vorba de salarizarea personalului nedidactic. Ceea ce am discutat cu prim-ministrul este să se dea o Ordonanţă mâine, astfel încât să se reglementeze începând cu data de 1 februarie şi această problemă. Concret, este vorba de o majorare salarială de la 1 februarie spre 20%, prin acordarea sporului de vechime pentru personalul nedidactic. Este vorba de 53.000 de oameni pe care îi avem în sistem. (…) nu este vorba despre un efort suplimentar, în Legea bugetului aceşti bani erau prinşi, circa 90 milioane lei", a afirmat Hăncescu, după întâlnirea cu premierul, de la Palatul Victoria. 

Potrivit acestuia, iniţial "s-a interpretat" că personalul nedidactic va beneficia de prevederile Ordonanţei 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, ceea ce nu s-a întâmplat. 

"S-a interpretat la un moment că ar beneficia de prevederile Ordonanţei 2/2017, lucru care nu s-a concretizat şi trebuia să găsim o soluţie. În momentul în care a apărut Ordonanţa 2 pentru salarizarea în Administraţia publică au fost voci din Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei care au spus că se încadrează şi personalul nedidactic pe această ordonanţă. Dar realitatea a demonstrat că lucrurile stau altfel şi, de aceea, este nevoie de clarificări printr-un act normativ", a explicat liderul FSLI. 

La rândul său, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a subliniat că în momentul de faţă "există disponibilitate" pentru rezolvarea problemei sporurilor, un "neajuns"generat de Ordonanţa 99/2016, privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare 

"Există disponibilitate în momentul de faţă de a rezolva acest neajuns pe care l-a generat Ordonanţa 99, care a fost promovată de fosta guvernare. Problema aceasta, a sporurilor, este generată de Ordonanţa 99. În momentul de faţă, există disponibilitate pentru clarificarea problemei sporurilor şi, bineînţeles, identificarea resurselor financiare pentru intrarea în normalitate", a spus Nistor. 

În ceea ce priveşte proiectul Legii salarizării personalului bugetar, Simion Hăncescu a subliniat că, în perioada următoare, vor avea loc discuţii cu federaţiile sindicale, proiectul urmând să fie finalizat în maximum o lună. 

"Discuţiile au început săptămâna trecută. Am avut o primă discuţie cu doamna ministru Olguţa Vasilescu. În perioada următoare, se va discuta cu federaţiile sindicale şi, aşa cum este calendarul, undeva în maximum o lună de zile această lege trebuie să fie finalizată", a spus liderul FSLI. 

El a menţionat că s-a discutat varianta unui salariu minim diferenţiat în sectorul bugetar şi în cel privat, dar "discuţiile vor continua, pentru că e o problemă să fie salarii diferite în sectorul bugetar faţă de sectorul privat şi, probabil, se va ajunge la un salariu minim unic şi în sectorul public şi în cel economic".  Agerpres