Europarlamentarul este de părere în cazul în care gestul de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, va fi confirmat, „este inacceptabil din punct de vedere al Uniunii Europene şi va fi sancţionat”.

În același timp, Mureşan, care este şi vicepreşedinte al Partidul Popular European (PPE), a declarat că grupul eurodeputaţilor PPE va adopta o poziţie „de apărare a tuturor oamenilor politici, a tuturor jurnaliştilor liberi, a tuturor ONG-urilor din ţări ale Uniunii Europene şi din ţări din afara Uniunii Europene, inclusiv Federaţia Rusă”.

Totodată, aceasta a mai precizat că sunt necesare anumite certiduini pentru a găsi un vinovat și de asemenea, se cere tragerea la răspundere a celor vinovați în acest caz controersat.

Avem nevoie de certitudini

„Acolo trebuie să avem certitudini. Am văzut şi eu informaţii oficiale din partea Guvernului Germaniei, care este şi ţara în care domnia sa este tratat acum, surse pe care le consider serioase şi credibile. Avem nevoie de certificări, după care, evident, avem nevoie de o tragere la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest act, iar poziţia grupului parlamentar al PPE va fi una extrem de clară de apărare a tuturor oamenilor politici, a tuturor jurnaliştilor liberi, a tuturor ONG-urilor din ţări ale Uniunii Europene şi din ţări din afara Uniunii Europene, inclusiv Federaţia Rusă.

Dacă se confirmă acea otrăvire, evident este inacceptabilă din punctul de vedere al Uniunii Europene şi va fi sancţionată”, a afirmat Mureşan.

Potrivit CNN, liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok, a anunțat miercuri guvernul german.

Noviciokul este o neurotoxină despre care s-a mai vorbit și în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie.

Declarațiile europarlamentarului PNL au fost făcut la Iași,  într-o conferinţă de presă alături de primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, dar şi de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.