PNL a crescut datoria pe cap de român cu 1.000 de euro

Datoria publică pe cap de român a crescut cu peste 1.000 euro în ultimele 9 luni. Practic, PNL a reușit să crească datoria publică într-un an cât în precedenții cinci ani la un loc. În momentul de față, datoria publică nominală sare de 5.000 euro.

Conform experților, situația dezastroasă a finanțelor statului român ar urma să ajungă la apogeu anul viitor, când îndatorarea statului va continua să crească, într-un ritm accelerat care nu ar mai fi întâlnit la niciun alt stat UE. Pentru cele mai multe dintre state membre, datoria ca pondere în PIB ar urma să scadă, să stagneze sau să urce ușor. Calculat per capita, rezultă că datoria totală a statului crește anul acesta la 5.027 de euro în numele fiecărui român, față de 4.023 de euro anul trecut și 2.933 de euro în anul 2014. Cu împrumuturile pe care Comisia Europeană le estimează pentru anul 2021, datoria ce revine fiecărui român va ajunge la 6.341 de euro.

 

Leul scade, iar numărul șomerilor crește

Conform datelor furnizate de BNR, Euro creşte până la 4,8480-4,8500 pe piaţa interbancară, faţă de 4,8442 lei, cursul anunţat ieri de BNR când moneda europeană s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din istorie atins în faţa leului. Pe 17 martie 2020, euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului: 4,8448 lei/euro.

În ceea ce privește șomajul cauzat de pandemie, conform cifrelor avansate de experți, peste 1 milion de români și-au pierdut locul de muncă în ultimele șapte luni.

PNL îndreaptă România, încet, dar sigur, spre o criză economică fără precedent. Mai este doar un pas până la anunțarea măsurilor de austeritate, însă liberalii așteaptă să treacă alegerile. Împrumuturile care ne amaneaztă viitorul mai ajung încă 30 de zile.