În dorinţa de a-şi reduce dependenţa de gazul natural rusesc, în 2015, Bulgaria a demarat o licitaţie de concesionare a două perimetre offshore, Teres şi Silistar, situate în apele teritoriale bulgăreşti ale Mării Negre. Shell, care a obţinut în septembrie o licenţă de cinci ani care îi permite să efectueze foraje exploratorii în perimetrul Silistar, cu o suprafaţă de 7.000 de kilometri pătraţi, a promis că va face investiţii 18,6 milioane de euro (20,5 milioane de dolari).

”Licenţa pe care am câştigat-o astăzi ne permite să evaluăm potenţialul de petrol şi gaze naturale la un perimetru offshore din apele teritoriale ale Bulgariei. Acest proces poate fi destul de îndelungat şi nesigur”, a afirmat Eileen Wilkinson, director regional director al Shell International Exploration and Production, după semnarea acordului, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

”Nimeni nu mai poate spune acum că Bulgaria nu lucrează activ la diversificarea resurselor energetice”, a declarat şi premierul bulgar Boiko Borisov. Şi consorţiul format din companiile Total (Franţa), OMV (Austria) şi Repsol (Spania) intenţionează să demareze lucrările de explorare pentru petrol şi gaze naturale la blocul 'Khan Asparuh' din apele teritoriale bulgăreşti ale Mării Negre până în iunie.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. OMV Petrom şi ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat în 18 februarie Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream. OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă