Adrian Năstase uimește din nou. De această data, fostul premier condamnat de două ori la pușcărie cu executare se contrazice chiar pe sine. Mai mult, Năstase îl pune la zid și pe președintele Klaus Iohannis.

Năstase critică semnarea ‘Pactului Național pentru o România Europeană’ semnat de partidele de opoziție, joi, la Palatul Cotroceni. “In primul rând, in titlu, cuvântul „national” nu se justifică. Semnatarii (fără PSD, ALDE, UDMR, grupul pentru minorităti) reprezintă mai putin de 40% din reprezentantii poporului suveran in Parlament. Deci formula „Acord Politic national” este oarecum exagerată. Poate fi, eventual, un „Acord politic pentru alegerile prezidentiale”.”scrie Năstase într-o postare pe propriul blog.

Dar asta nu e tot. Năstase vine cu un plan incredibil pentru PSD. Acesta mai spune că ar trebui să se revină la mandatul prezidențial de 4 ani și, de asemenea, că PSD și ALDE ar trebui să revină cu proiectul din 2014, de pe vremea când încă exista USL, de modificare a Constituției.

“Chiar cred că trebuie revizuită Constitutia. Spre exemplu, ar trebui să se revină la mandatul prezidential de 4 ani (varianta actuală, am mai arătat se datorează, conform legii de revizuire din 2003, PNL si lui Antonie Iorgovan – coautori). Constitutia din 2003 era o constitutie pre-aderare. Este nevoie acum de o constitutie post-aderare. Există un proiect de lege de revizuire din 2014, corectat de Curtea Constitutională care ar putea fi pus in discutie. Nu stiu de ce Alianta la putere nu ar repune pe agenda parlamentului acel text…”, conchide acesta.

Adrian Năstase, în calitate de candidat la prezidențiale în 2004, își pregătise terenul schimbând constituția și implicit modificând mandatul președintelui la 5 ani. Jocurile nu i-au ieșit. Traian Băsescu l-a bătut și a avut parte de două mandate care l-au ținut 10 ani la Palatul Cotroceni.