Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni un decret privind crearea oficială a unei delegații pentru discuții cu Rusia, transmite agenția de știri de stat a Turciei, Anadolu.

Potrivit unui comunicat al biroului președintelui, decretul a fost semnat „pentru a forma o delegație a Ucrainei care să participe la negocierile cu Federația Rusă privind pregătirea și aprobarea unui proiect de tratat privind garanțiile de securitate pentru Ucraina”.

Cine face parte din delegația Ucrainei?

David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al Partidului Slujitorul Poporului, aflat la guvernare, care a condus, de asemenea, negocierile de pace de la Istanbul de săptămâna trecută, a fost numit șef al delegației.

Din delegație mai fac parte ministrul justiției, Denys Malyuska, consilierul biroului prezidențial Mykhailo Podolyak, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, și ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochitsky, precum și legislatorii Andriy Kostin, Dmytro Lubinets și Rustem Umerov.

În calitate de experți ai delegației au fost desemnați avocatul internațional Alexander Malinovsky și diplomatul Alexander Chaly.

Delegațiile ucraineană și rusă au avut ultima întâlnire față în față la Istanbul, la 29 martie, după care Arakhamia a declarat că se urmărește încheierea unui acord internațional în care țările, inclusiv Turcia, să servească drept garanți ai securității Ucrainei.

Discuții directe între Zelenski și Putin

Arakhamia a declarat sâmbătă că discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia au progresat suficient pentru ca liderii celor două țări beligerante, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, să „desfășoare consultări directe”.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie, a fost întâmpinat cu indignare internațională, Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie, printre altele, aplicând sancțiuni dure împotriva Moscovei.

Cel puțin 1.430 de civili au fost uciși în Ucraina și 2.097 au fost răniți, potrivit estimărilor ONU, cifra reală fiind însă cel mai probabil mult mai mare.

De asemenea, peste 4,21 milioane de ucraineni au fugit din fața conflictului în alte țări, iar alte milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării, potrivit agenției ONU pentru refugiați.