Negocierile dintre Rusia şi Ucraina, care s-ar putea încheia în sfârşit cu o încetare a focului, influenţează puternic şi bursele din Europa.

Perspectiva păcii în Ucraina a ridicat puternic bursele europene

Marţi, acestea s-au închis în creştere puternică, ca urmare a speranţelor legate de discuţiile dintre cele două tabere.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 1,7%, cea mai importantă creştere înregistrându-se în dreptul componentei auto, respectiv 5,9%.

Toate sectoarele Stoxx 600 au fost în teritoriu pozitiv, cu excepţia celui al resurselor de bază şi al petrolului şi gazelor, care au scăzut cu 2,2% şi, respectiv, 1,9%, indică CNBC, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte mişcarea individuală a preţului acţiunilor, producătorul francez de piese auto Faurecia a consemnat un avans de 17% al titlurilor. Pe de altă parte, titlurile firmei germane de produse chimice K+S au scăzut cu peste 10%.

Creşteri s-au înregistrat şi în dreptul indicelui DAX al bursei din Frankfurt, cu 2,8%, indicelui CAC 40 al bursei din Paris, cu 3,1%, dar şi în rândul indicelui FTSE 100 al bursei din Londra, care a înregistrat un avans mai scăzut, de 0,86%.

Primele negocieri cu un rezultat solid

Toate aceste avansuri ale burselor europene au venit pe măsură ce investitorii din regiune au rămas concentraţi pe evoluţiile războiului din Ucraina, dar şi ale negocierilor de pace dintre Kiev şi Moscova.

„Datorită faptului că negocierile cu Ucraina trec într-un plan practic, s-a luat decizia de a reduce semnificativ activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernigov”, a precizat, marţi, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, după încheierea discuţiilor de la Istanbul.

De cealaltă parte, negociatorul ucrainean a anunţat, marți, că ţara sa este gata să accepte statutul de neutralitate în cazul în care sistemul garanțiilor de securitate va funcționa. Neutralitatea Ucrainei va însemna faptul că ţara vecină se angajează să nu adere la NATO și să nu găzduiască baze militare străine.

Sunt vizate garanții juridice din partea SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania, Canada, Italia, Polonia și Israel, în sensul apărării Ucrainei în fața unei eventuale agresiuni viitoare. Această propunere ar urma să fie validată prin referendum și apoi validată de Parlamentul de la Kiev.