Comisia Europeană a alocat României prin acest program 6,6 mld. euro, din care contribuția UE previzionată a fi absorbită în acest an se ridică la 129,74 mil. euro, echivalentul unei rate de absorbție la final de an de 1,97%, cea mai slabă din cele nouă programe europene derulate prin Ministerul Dezvoltării, potrivit datelor transmise revistei Capital de reprezentanții instituției publice.

Ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh a semnat astăzi un nou contract de finanțare cu fonduri europene prin POR 2014-2020 care vizează reabilitarea și modernizarea drumului județean 191C: Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca (jud. Sălaj), în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trafic, a creşterii siguranţei rutiere, a dezvoltării economice a zonei de nord-vest a judeţului Sălaj şi a îmbunătăţirii condiţiilor de trai pentru cei peste 88.000 de locuitori din comunele traversate de DJ 191C pe cele două tronsoane de drum propuse spre reabilitare.

Valoarea totală a investiției este de circa 26,8 mil. euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 26,2 mil. euro, adică 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Prin acest contract urmează a fi reconstruiți și modernizați 36,8 km de drumuri județene.

Ministerul Dezvoltării previzionează că în acest an va transmite Comisiei Europene aplicaţii de plată în valoare de peste 1,9 mld. euro, pentru programele la care îndeplineşte funcţiile de autoritate de management. Suma reprezintă 8,3% din banii alocaţi de Uniunea Europeană acestor programe.