Declaratia pe venitul global intra, prin lege, sub incidenta secretului fiscal. Exista isa garantia ca informatiile nu transpira ? Sau datele sustrase se pot transforma i instrumente perfecte de santaj?
intrucit oamenii cu bani tin ca nimeni sa nu afle cit cistiga i realitate, informatiile despre cit intra efectiv i buzunarul lor au devenit o marfa. Tocmai de aceea, unii se tem ca Legea impozitului pe venitul global va fi folosita ca portita pentru procurarea de informatii. „Nu am deloc icredere, pentru ca la noi i tara orice lucru devine obiect de santaj”, considera omul de afaceri Ioan Niculae, presedintele firmei Inter
Agro SA. Exista si voci care pledeaza pentru totala transparenta. „Nu m-ar deranja daca declaratia mea de venit devine publica. Din punctul meu de vedere, totul trebuie sa fie cit se poate de transparent”, sustine Dinu Patriciu, i dubla sa calitate, de om de afaceri si parlamentar.
Prin lege, fiecarui cetatean trebuie sa i se asigure confidentialitatea declaratiilor depuse la fisc. Pentru a se evita scurgerile de informatii din baza computerizata, Ministerul Finantelor a apelat la serviciile secrete. Datele se transmit pe liniile serviciilor de telecomunicatii speciale (STS). Adrian Popescu, director de tehnologia informatiei i Ministerul Finantelor, precizeaza ca „din punct de vedere tehnic, sistemul ofera un nivel foarte bun de securitate”. Dar orice sistem isi are nasul. Nu atit i ingenioase proceduri de spargere a codurilor, cit i complicitatea functionarilor.
Pina ca aceste informatii sa ajunga stocate itr-o baza secreta de date, primul care intra i contact cu declaratia de venit este functionarul de la ghiseu. La administratiile financiare, dosarele mai scapa de sub cheie. „Unui inspector fiscal i s-a furat geanta de pe birou chiar i sediul administratiei financiare. Cum avem garantia ca documentele pe care le depunem acolo ramin confidentiale?”, se itreaba Nicolae Grigorescu, expert contabil.
L