Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut în primele două luni din 2020 cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în principal datorită activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică – INS.

Conform statisticii, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie, în termeni nominali, afacerile din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 14,2%, comparativ cu primele două luni din 2019.

Februarie 2020 vs februarie 2019

De asemenea, la finele lunii februarie a acestui an, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 15,2%, datorită activităţilor înregistrate în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+34%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+16,9%), activităţile de transporturi (+11,5), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+8,4%) şi activităţile de comunicaţii (+4,3%).

La nivel comparativ, februarie 2020 vs februarie 2019, afacerile din serviciile de piaţă au crescut cu 16,6%, trend susţinut de evoluţia cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+35,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+18,5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+12,2%), activităţile de transporturi (+12,0%) şi din activităţile de comunicaţii (+7,4%).

Totodată, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat 16%, în acelaşi interval de referinţă.

Impactul COVID-19 nu se reflectă în aceste statistici

Potrivit INS, în luna februarie a acestui an, raportat la luna ianuarie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor, a crescut, ca serie brută, cu 5,5%.

În această marjă, s-au consemnat creşteri ale afacerilor în activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+8,3%), activităţile de transporturi (+7,1%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5,2%), activităţile de comunicaţii (+4,6%) şi în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+2,6%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri a înregistrat un salt cu 1,6%, în februarie faţă de ianuarie 2020.

INS precizează că informaţiile publicate joi nu surprind impactul crizei COVID-19.