Banca Națională a României (BNR) a anunțat că ministrul demis al Finanțelor Publice, Florin Cîțu, continuă să împrumute sume colosale. Potrivit datelor prezentate, acesta a împrumutat, azi, 558 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 176 de luni, la un randament mediu de 4,47% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,514 miliarde de lei. În plus, mâine, statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi, printr-o licitație suplimentară.

Florin Cîțu, împrumuturi de 4,4 miliarde de lei

De precizat este că, planul lui Florin Cîțu pentru februarie 2020, este să împrumute de la bănci o sumă de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Împrumuturile au drept scop refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat.

De asemenea, în data de 20 februarie va avea loc o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 februarie 2021. Mai mult, ministerul Finanțelor a programat și șapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (trei emisiuni), 600 de milioane lei, 500 milioane lei (două emisiuni) şi 400 milioane lei.