Parlamentul de la Belgrad a ratificat Acordul comercial dintre Serbia si Uniunea Europeana fapt care, potrivit analistilor, reprezinta un pas important in diretia aderarii Serbiei la UE.

Documentul a fost semnat in 29 aprilie, odata cu Acordul de Stabilizare si Asociere dintre Serbia si Uniunea Europeana, intrarea in vigoare fiind insa suspendata pana cand Serbia va cooperarea cu Tribunalul Penal International.

Arestarea lui Radovan Karadzici a fost, potrivit analistilor, unul dintre elementele cheie care au demonstrat ca Serbia a decis sa o rupa cu trecutul si sa isi construiasca un nou viitor, respectiv sa adere la structurile europene.

Potrivit comisarului UE pentru politica externa, Javier Solana, acordul comercial dintre Serbia si UE va intra in vigoare in viitorul apropiat.

“Serbia are acum un guvern nou, pro-european, si doreste sa aprofundeze relatiile cu Uniunea Europeana, iar noi suntem absolut determinati sa progresam in aceasta directie”, a afirmat Solana potrivit caruia Serbia ar putea deveni candidata la integrarea in UE chiar la inceputul anului 2009.

Sursa: BE92 News