Preşedintele sârb Aleksandar Vucic anunță o premieră europeană. Serbia a devenit prima țară din Europa care a început producția vaccinului Rusesc anti-covid, Sputnik V. Pe lângă Serbia, vaccinul mai este produs în Rusia și în Belarus, scrie AFP. 

Totodată, preşedintele sârb a precizat că va urmări prin transmisiune video lansarea operaţiunilor programate pentru ora 15:30 GMT la Institutul de Virologie Torlak, alături de omologul său rus,Vladimir Putin.

În ceea ce privește vaccinurile Sputnik V, el a adăugat că în doar câteva zile vaccinurile vor fi deja produse și vor putea fi oferite cetățenilor, atât din țară, din Europa, cât și din lume.

“În câteva zile veţi avea primele vaccinuri produse în Serbia pe care le putem oferi cetăţenilor noştri, dar şi cetăţenilor din regiune, din Europa şi din întreaga lume”, a adăugat Aleksandar Vucic.

Serbia va produce și vaccinul Sinopharm

Acesta a mai subliniat faptul că, Serbia va produce, de asemenea și vaccinul chinezesc Sinopharm. La rândul său, ministrul sârb al Dezvoltării tehnologice, Nenad Popovic a mai anunțat că țara urmează să producă patru milioane de doze de vaccin Sputnik V în următoarele şase luni.

De menționat este faptul că, vaccinul rusesc Sputnik V a fost aprobat în peste 65 de ţări, însă nu a primit undă verde din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

Oficialii ruşi s-au declarat optimişti vineri că vaccinul lor va fi recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Până în momentul de față, Serbia a cumpărat milioane de doze de vaccinuri chinezeşti, ruseşti şi occidentale. Totodată, țara balcanică, cu şapte milioane de locuitori, a vaccinat complet 30% din populaţia sa, potrivit datelor colectate de AFP.

Pentru a încuraja populaţia să se vaccineze, Belgradul a oferit bonusuri de 25 de euro şi a demarat campanii de vaccinare în centrele comerciale. În ceea ce privește bilanțul pandemiei de coronavirus, circa 7.000 de sârbi au murit din cauza COVID-19 şi peste 710.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus.