Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în 10 ani, potrivit unui sondaj INSCOP.  Mai precis, 95% dintre cei chestionaţi declară că se simt mândri că sunt români. Comparativ, ponderea era de 83% în 2013.

Românii se declară mândri de Ziua Națională

Simultan, 4,3% afirmă contrariul. Comparativ, cifra era de 12,8% în 2013. 0,7% au spus că nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, conform sondajului realizat la comanda News.

49,7% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua naţională. Cifra era de 26,3% în 2013. 49,9% au declarat că nu au acest obicei. Cifra era de 71,5% în 2013. 0,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, comparativ cu 2,2% în 2013.

Persoanele cu studii primare, locuitorii regiunilor Sud Muntenia şi Centru obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua naţională într-un procent mai ridicat decât alte categorii socio-demografice, potrivit sondajului.

Simultan, persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia au spus că nu au un asemenea obicei, într-o proporţie semnificativ mai ridicată decât media.

Românii nu sunt de acord cu mutarea zilei naţionale

Românii au fost chestionați și cu privire la mutarea zilei naţionale. Astfel, 26,4% au spus că ar fi de acord cu mutarea zilei naţionale într-un anotimp mai călduros. Cifra era de 29.6% în 2013.

Simultan, 69,7% au spus că nu ar fi de acord, comparativ cu 55.3% în 2013. 3,9% au spus că nu ştiu sau nu răspund.

„Persoanele cu studii primare şi locuitorii regiunii Nord Vest ar fi de acord cu mutarea zilei naţionale într-un anotimp mai călduros într-o proporţie semnificativ mai ridicată decât media. Persoanele cu studii superioare, gulerele gri şi persoanele cu venituri ridicate sunt categoriile socio-demografice în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate de opozanţi ai unei astfel de mutări”, arată analiza socio-demografică, potrivit sursei menționate.

Oamenii au fost întrebați și ce înseamnă a fi român

De asemenea, oamenii au fost întrebați și ce înseamnă să fii român. În opinia a 93,6% dintre respondenţi, a fi român presupune să vorbeşti limba română. Simultan, 5,7% au respins ideea iar 0,7% au spus că nu ştiu sau nu răspund.

Pentru 90,6% dintre respondenţi, a fi român înseamnă să ai cetăţenie română. 8,7% au spus că nu sunt de acord cu această afirmaţie, iar 0,7% nu au știut sau nu au răspuns.

Totodată, pentru 77,2% dintre participanţii la sondaj, o condiție este să ai familie cu rădăcini româneşti. 21,5% nu au fost de acord cu această idee. 1,3% nu au știut sau nu au răspuns.

Un procent de 64% a subliniat că a fi român presupune să fii creştin ortodox. 34,8% au respins ideea, iar 1,2% a răspuns că nu știu sau nu răspund.

Analiza arată că persoanele cu studii primare, gulerele albastre şi locuitorii din regiunea Sud Est sunt de părere într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că a fi român presupune să vorbeşti limba română.

Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Nord Est şi persoanele cu venituri foarte mici sunt de părere că a fi român presupune să ai o familie cu rădăcini româneşti într-un procent semnificativ mai ridicat decât alte categorii socio-demografice, potrivit sursei menționate.

„Proporţii semnificativ mai ridicate decât media ale celor care consideră că a fi român înseamnă a fi creştin ortodox se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare, ale inactivilor pasivi şi ale persoanelor cu venituri foarte reduse. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Sud Muntenia şi care locuiesc în urbanul mic sunt de părere mai mult decât alte categorii socio-demografice că a fi român înseamnă să ai cetăţenie română”, arată analiza.

Sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnificativ

Directul director INSCOP Research a subliniat că sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnificativ.

„Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnificativ pentru toate categoriile socio-demografice. Ponderea cetăţenilor care se declară mândri că sunt români a crescut în ultimii 10 ani cu 12%, ponderea celor care declară că arborează tricolorul de ziua naţională a crescut cu 23%, iar ataşamentul faţă de data de 1 decembrie rămâne solid în condiţiile în care doar 26% ar dori mutarea zilei naţionale într-un anotimp mai călduros (cu trei procente mai puţin decât în urmă 10 ani). Pentru marea majoritate a românilor (peste 90%), a fi român presupune să vorbeşti limba română şi să ai cetăţenie română”, a explicat directorul INSCOP Research.