Blackout în România! Oamenii sunt forțați să cumpere generatoare

Blackout în România! Furtunile violente care au afectat recent România au generat o situație dificilă. Oamenii din 18 localități din Constanța se confruntă cu întreruperi de curent.

Ca răspuns la această situație și pentru a face față lipsei de electricitate, mulți locuitori se văd nevoiți să-și achiziționeze generatoare electrice.

Odată cu privarea a aproximativ jumătate de milion de locuințe de energie electrică, românii au epuizat stocurile magazinelor specializate. Întreaga marfă disponibilă pentru următoarele patru luni s-a vândut într-o singură zi!

generator electric, generatoare electrice
SURSA FOTO: Dreamstime

În prezent, se întocmesc liste de așteptare pentru acest tip de achiziții. Probabil că una dintre cauze este aceea că 18 localități din Constanța încă nu au curent electric. Situația din Constanța și Tulcea se menține, deși ciclonul a lovit sâmbăta trecută.

Localnicii acestor județe sunt nemulțumiți de situație.

„Localnic: „Am stat la frig. Cinci zile în care am stat fără curent și fără apă. Nu. Înveliți, cu plăpumi. Nimic, nimic”.

Localnic: „Foarte rău, foarte rău, de câteva zile nu avem deloc curent și la fiecare furtună, vânt un pic mai puternic, se întrerupe. Frigiderul gol, că toate s-au stricat”, au precizat ei, citați de Știrile Pro TV.

iarna, furtuna
SURSA FOTO: Dreamstime

Românii se tem de posibile pene de curent de pe timpul iernii

Din teama că această iarnă ar putea aduce numeroase întreruperi de curent de durată extinsă, mulți locuitori încearcă să se protejeze.

Tot mai mulți achiziționează generatoare, în cazul în care reușesc să găsească în stocurile magazinelor. Un bărbat și familia sa locuiesc în localitatea Poarta Albă, din județul Constanța. El mărturisește că nu poate trăi fără energie electrică.

„Localnic: „Am fel și fel de probleme. Nu pot să stau fără curent, nu pot să văd acolo în curte noaptea, să păzesc. Mi-am luat un generator diesel, și am luat ca să fie de capacitate mai mare”, a spus el, potrivit sursei citate.

Magazinele specializate în vânzarea generatoarelor au rămas fără stocuri, rapid. Un singur magazin din Constanța a epuizat întreaga marfă disponibilă pentru următoarele patru luni, într-o singură zi!

„S-au vândut foarte multe generatoare, cererea este foarte mare, încercăm să ne adaptăm în funcție de moment. Unii vor pentru toată casa și atunci trebuie să stăm să vorbim să vedem ce consumatori au”, a povestit Ștefăniță Drăghici, șef de raion, potrivit Știrile Pro TV.

La rândul său, Mircea Onea, directorul unei firme de echipamente tehnice, explică faptul că o familie nu are nevoie de o soluție complexă.

„Pentru o gospodărie clasică, să zic, dacă aș vrea să mențin funcțional un frigider, o combină și o centrală, trei kilowați sunt de ajuns”, a precizat Onea.

Prețurile generatoarelor de curent electric variază în funcție de capacitate, situându-se între o mie și 15.000 de lei.