Congresul american va face ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să plătească ”foarte scump” ofensiva lansată în Siria împotriva forţelor kurde aliate ale Washingtonului, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham, relatează AFP.

”Rugaţi-vă pentru aliaţii noştri kurzi care au fost abandonaţi ruşinos de administraţia Trump”, a scris el pe Twitter. ”Voi conduce eforturile Congresului de a-l face pe Erdogan să plătească scump”, a adăugat senatorul republican, care este de obicei un susţinător apropiat al preşedintelui Donald Trump.

Un alt important senator american, Chris Van Hollen, democrat, a afirmat că un proiect de lege privind sancţiuni care vizează Turcia este în curs de finalizare, declaraţie care survine la scurt timp după ce Ankara a început operaţiunea militară în nord-estul Siriei.

”Senatorii din ambele tabere nu vor susţine abandonarea acelui grup regional care are cel mai mare merit în îndepărtarea Statului Islamic. Proiectul nostru de lege susţinut de ambele tabere privind sancţiunile este în curs de finalizare acum”, a declarat senatorul Chris Van Hollen.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri, pe Twitter, că armata ţării sale a lansat o ofensivă în nordul Siriei. Erdogan a denumit operaţiunea „Izvorul Păcii” şi a afirmat că ţintele acesteia sunt gruparea jihadistă Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), susţinute de Occident, dar pe care Ankara le consideră organizaţie teroristă.