'Ideologul declanşării războiului agresiv şi al conflictului armat în estul Ucrainei este, în baza materialelor adunate, şeful Statului Major al armatei Federaţiei Ruse, generalul (Valeri) Gherasimov', a subliniat procurorul ucrainean, într-o conferinţă de presă la Kiev.

În plus, în cadrul anchetei, care va continua, va fi adunată baza de probe necesare cu privire la 'echipele' din ierarhiile subordonate înaltei conduceri a armatei ruse, a adăugat el.

'În cadrul anchetei vor fi studiate toate chestiunile şi vor fi strânse dovezi corespunzătoare privitoare la echipele de sub comanda pe scară ierarhică a adjunctului ministrului rus al apărării, ministrului rus al apărării, şefului Statului Major al armatei. Numele lor le ştiţi cu toţii', a afirmat Anatoli Matios.

În plus, şeful Direcţiei principale de anchetă de pe lângă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Grigori Ostafiiciuk, a declarat că SBU a emis un mandat de arestare pe numele şefului Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, precum şi pe numele altor zece responsabili militari ruşi pentru organizarea, pregătirea şi declanşarea conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei.

În cadrul anchetei privind crimele de lângă Ilovaisk, localitate unde în urma unor lupte crâncene au murit sute de militari ucraineni, 'noi am informat în legătură cu suspiciunile existente la adresa şefului Statului Major al armatei ruse, dl. Gherasimov, şi la adresa altor zece responsabili (militari) ruşi, a căror prezenţă pe teritoriul Ucrainei a fost clar stabilită în timpul evenimentelor', a spus Grigori Ostafiiciuk.

În acest context, procurorul militar şef, Anatoli Matios, a declarat că Parchetul militar al Ucrainei intenţionează să aplice procedura condamnării în lipsă faţă de oficialii militari ruşi menţionaţi, dar fără să indice numele tuturor acestora.

Lupte extrem de dure s-au dat spre sfârşitul verii trecute la Ilovaisk – localitate situată în sud-estul oraşului Doneţk, nod de cale ferată şi important punct strategic – care a fost asediată de rebeli în decurs de mai multe săptămâni înainte ca aceştia să preia controlul asupra oraşului, cu ajutorul militarilor ruşi, potrivit Kievului.

Aproximativ 459 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, iar alţi 476 răniţi în timpul asediului de la Ilovaisk, între august şi septembrie 2014, conform datelor oficiale ale Kievului.

Moscova neagă orice prezenţă a trupelor sale regulate în estul Ucrainei, admiţând că de partea rebelilor separatişti ar putea lupta voluntari ruşi.AGERPRES