“S-a luat decizia de reorganizare a Poştei prin internalizarea a şapte unităţi teritoriale şi renunţarea la 146 posturi de conducere, care a însemnat o reducere medie lunară de 110.000 lei. Au fost închise 900 de subunităţi poştate într-o primă etapă, iar în etapa a doua urmează să se închidă alte subunităţi, acest lucru însemnând o economie de 12 milioane euro/an. S-a luat în calcul înfiinţarea a două societăţi comerciale noi: una de asigurări şi alta de dezvoltare a serviciilor bancare. Nu am discutat despre disponibilizarea de oameni, ci de închiderea unor posturi. Oamenii vor fi redistribuiţi către cele două societăţi nou înfiinţate. Este vorba despre 1.400 de posturi în acest caz”, a explicat Neagoe.
Întrebat dacă piaţa din România ar mai suporta apariţia încă unei bănci, şeful Poştei Române a precizat că în urma unei analize detaliate s-a constatat că România nu este o ţară bancarizată.

“Din analizele noastre, România nu este încă o ţară foarte bancarizată şi mai este loc de încă o bancă. Am preluat Poşta Română cu pierderi foarte mari în urmă cu un an. Am adus, în luna iulie, compania pe profit. Principalale cinci contracte pe care le-am reziliat în ultimul an au însemnat o valoare de 441 milioane euro. În acest moment, Poşta nu mai are cheltuieli împovărătoare cu terţii, reuşind să internalizeze nişte servicii externalizate la un moment dat”, a spus Daniel Neagoe.

CNPR a raportat, marţi, o scădere importantă a pierderilor de la 76 milioane lei, în 2009, la o valoare de 4,3 milioane lei în mai 2011, Daniel Neagoe, directorul general al companiei şi preşedinte în cadrul Consiliului de Administraţie anunţând că din iulie a.c., intituţia va intra pe profit.

Raportat la cifra de afaceri, CNPR a înregistrat, în 2010, o creştere de 33% faţă de anul 2007, în timp ce venitul mediu consemnat în intervalul ianuarie-mai 2011 s-a cifrat la 550 milioane de lei, cu o medie lunară de 110 milioane lei/lună.

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în cadrul CNPR lucrează 35.000 de angajaţi pentru care s-au plătit impozite pe salarii, în 2010, de circa 80 milioane lei, precum şi taxe aferente salariilor (CAS, CASS, şomaj şi fonduri speciale) în valoare de 188,5 milioane lei. Totodată, Taxa pe Valoare Adăugată plătită anul trecut s-a ridicat la 52 milioane lei.

În plus, în raportul citat se menţionează că instituţia depune eforturi pentru a menţine numărul actual de salariaţi şi că nu a operat nicio concediere colectivă în perioada crizei economice.

Pe termen mediu, se are în vedere internalizarea a şapte sucursale de profit şi suport, precum şi reducerea posturilor aferente de conducere cu 146 de persoane şi a cheltuielilor cu salariile de 110.000 lei/lună.

Ca operator economic, Poşta Română gestionează în prezent 6.105 unităţi teritoriale, este la zi cu plăţile către stat, are o cifră de afaceri anuală de 1,5 miliarde de lei (circa 376 milioane de euro), desfăşoară achiziţii anuale de pe piaţă în cuantum de circa 46 milioane euro şi nu are arierate, fiind monitorizată de Fondul Monetar Internaţional exclusiv din cauza pierderii înregistrate în 2009 şi 2010.

Din raportul prezentat marţi reiese faptul că în mandatul directoratului deţinut de către Daniel Neagoe au fost reziliate contracte care la semnare au însemnat o valoare de 441 milioane euro, respectiv o valoare medie lunară de 5,24 milioane euro.

În ceea ce priveşte distribuţia pensiilor şi a altor drepturi speciale, CNPR a anunţat distribuirea, în prima jumătate a acestui an, a 111 milioane de plăţi, comisionul acordat de către companie pentru această prestaţie reducându-se în 2011 la 1%, de la 1,03% cât era în anul anterior.
SURSA: Agerpres