După dezvoltarea vaccinurilor, asistăm la o nouă competiţie acerbă între giganții farmaceutici. Gigantul Merck și compania americană Pfizer au cerut deja aprobarea pentru antiviralele lor împotriva COVID-19. Și cursa este abia la început, scrie TIME.

Dar, potrivit sursei citate, Albert Bourla vrea să profite de toate progresele realizate de compania sa farmaceutică în lupta cu COVID-19 pentru a combate și alte boli.
Întrebat care sunt cele mai mari oportunități și provocări la care se așteaptă în 2022, Bourla a răspuns:

„Progresele științifice realizate de Pfizer și alții în ultimul an ne-au adus instrumente foarte puternice pentru a lupta împotriva celei mai grave pandemii. Dar, din păcate, nu toată lumea le folosește”.

Cele mai mari îngrijorări ale șefului Pfizer

Șeful Pfizer nu a ascuns faptul că are unele îngrijorări, care țin de distribuția vaccinurilor.

„Sunt îngrijorat de infrastructura și resursele limitate din țările cele mai sărace, care se luptă să-și vaccineze populația. Unele dintre aceste țări ne-au cerut să întrerupem livrările de vaccinuri, în timp ce lucrează pentru a rezolva aceste probleme”, a spus Bourla.

El spune că, deși este mândru de „munca pe care a făcut-o Pfizer pentru a pune vaccinurile la dispoziția țărilor cu venituri mici și medii în ultimul an”, trebuie găsite noi modalități de a sprijini OMS în timp ce lucrează cu ONG-urile și guvernele pentru a aborda aceste probleme.

Soluții pentru o serie de probleme

„Pe parcursul acestui an, aș vrea să ajutăm la găsirea de soluții la probleme precum deficitul de profesioniști medicali, ezitarea în fața vaccinării din cauza campaniilor educaționale limitate, lipsa de echipamente și lipsa drumurilor care să permită livrarea la timp a vaccinurilor”, a continuat el.

Potrivit lui Bourla, „de-a lungul fiecărui capitol al acestei pandemii, ni s-a reamintit importanța colaborării și a gândirii inovatoare ”. „Trebuie să muncim mai mult decât oricând pentru a aborda aceste inechități în materie de sănătate, astfel încât oamenii din întreaga lume să fie protejați de virus”, susține șeful Pfizer.

Creșterea salariilor din cauza inflației

Pe de altă parte, Bourla anticipează că, în 2022, va exista o creștere a salariilor din cauza inflației. „Cred că acest lucru este un lucru bun pentru angajați, deoarece va ajuta la reducerea decalajului în inegalitatea veniturilor. Acestea fiind spuse, recompensele financiare nu mai sunt singurul lucru pe care angajații îl așteaptă de la angajatori”, spune Bourla.

Epoca de aur a descoperirilor științifice

„Intrăm într-o epocă de aur a descoperirilor științifice alimentate de progresele convergente în biologie și tehnologie”, a mai spus Bourla.

În opinia sa, aceste noile progrese trebuie folosite de industria farmaceutică „pentru a face schimbări majore în modul în care dezvoltăm și aducem noi medicamente pacienților”.

Șeful Pfizer spune că, în 2022, alături de echipa sa, se va concentra pe valorificarea acestor progrese în biologie și tehnologie, precum și pe lecțiile învățate din programul de dezvoltare a vaccinului COVID-19. „Este o muncă esențială pe care trebuie să o facem pentru pacienții din întreaga lume, care continuă să sufere de alte boli devastatoare, fără opțiuni de tratament”, a spus Bourla.