Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat luni utilizarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru adolescenţii din grupa de vârstă 12-15 ani şi a redus, totodată, intervalul de administrare pentru toate dozele de supra-rapel („booster”) de la şase luni la cinci luni după finalizarea schemei iniţiale de imunizare, informează Reuters.

A treia doză Pfizer-BioNTech, autorizată pentru copii

De asemenea, agenţia americană a autorizat cea de-a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani care au o imunitate compromisă.

„Pe baza evaluării făcute de FDA asupra datelor disponibile în prezent, o doză de rapel a vaccinurilor autorizate în prezent poate ajuta la asigurarea unei mai bune protecție atât împotriva variantei Delta, cât și împotriva variantei Omicron”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA.

„În special, varianta Omicron pare să fie mai rezistentă la nivelurile de anticorpi produse de dozele din seria primară a vaccinurilor actuale”, a explicat el.

Experţii FDA au spus că au analizat datele medicale publicate în studii ştiinţifice şi dovezile obţinute în condiţii reale despre siguranţa dozelor „booster” furnizate de Ministerul Sănătăţii din Israel, ce includ date de la peste 6.300 de adolescenţi din grupa de vârstă 12-15 ani care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a serului Pfizer-BioNTech.

Numărul global al cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni din cauza variantei Omicron, iar autorităţile sanitare au avertizat că această variantă extrem de transmisibilă ar putea copleşi sistemele de sănătate din multe ţări.

Testele de laborator au arătat că două doze ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna generează o reacţie imunitară scăzută împotriva Omicron, însă dozele „booster” ale acestor seruri par să ofere protecţie împotriva acestei variante virale ce prezintă mai multe mutaţii în comparaţie cu precedentele variante ale virusului SARS-CoV-2.

Israelul a aprobat deja a patra doză

Israelul va oferi a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 locuitorilor în vârstă de peste 60 de ani şi personalului medical, a anunţat prim-ministrul Naftali Bennett, în plină creştere a contaminărilor cu varianta Omicron a coronavirusului, mai transmite sursa citată.

Vorbind într-o conferinţă de presă pe tema pandemiei, Bennett a precizat că Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul pentru administrarea dozei a patra, după ce în urmă cu două zile o autorizase pentru persoanele vulnerabile.

„Valul Omicron este aici şi trebuie să ne protejăm”, a subliniat şeful guvernului.

Autorităţile sanitare au dat joi undă verde pentru vaccinarea cu doza a patra a persoanelor imunodeprimate.

În ultimele zile a fost consemnată o creştere spectaculoasă a cazurilor de COVID-19, care nu se traduce însă, cel puţin deocamdată, într-o creştere marcantă a spitalizărilor. Duminică, autorităţile au raportat 4.206 de cazuri noi de infectare şi o creştere de 195% pe o săptămână, ce ar putea conduce rapid la o presiune suplimentară pe sistemul medical.