Pfizer şi BioNTech au început procesul de obţinere a aprobării complete a rapelului pentru vaccinul lor împotriva Covid-19 pentru persoane în vârstă de cel puţin 16 ani, au anunţat miercuri cei doi producători de medicamente, potrivit Reuters.

Companiile intenţionează să finalizeze depunerea documentelor necesare până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest lucru ar putea deschide calea unei a treia doze care să poată fi oferită persoanelor cu sisteme imunitare compromise.

Oficialii americani au declarat că vaccinurile de rapel împotrvia Covid-19 vor fi disponibile pe scară largă pentru americani începând cu 20 septembrie.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile de reglementare din SUA au acordat aprobarea completă a vaccinului cu două doze al Pfizer şi BionTech pe baza datelor actualizate din studiile clinice ale companiei şi din analizarea producţiei.

O a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech nu este autorizată în prezent pentru utilizare pe scară largă în Statele Unite. Cu toate acestea, în conformitate cu autorizaţia de utilizare de urgenţă modificată, a fost autorizată o a treia doză pentru administrarea persoanelor cu vârsta de cel puţin 12 ani care au imunitate scăzută.

Când se vor putea vaccina românii cu a treia doză?

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat marți că cea de a treia doză de vaccin poate fi administrată din luna octombrie tuturor persoanelor care doresc acest lucru.

Totodată, el a subliniat faptul că persoanele care vor să se vaccineze trebuie să înțeleagă că beneficiile vaccinări nu expiră după șase luni, însă varianta Delta poate cauza probleme în acest sens, motiv pentru care este nevoie de o a treia doză.

„Beneficiile nu expiră odată cu trecerea celor șase luni, certificatul digital are valabilitatea de un an, nici beneficiile vaccinării nu dispar după șase luni… Totuși varianta Delta cauzează infecții și în rândul celor vaccinați”, a spus Valeriu Gheorghiță.
În același timp, el a mai adăugat că autoritățile române așteaptă ca instituțiile europene să ia o decizie în ceea ce privește a treia doză de vaccin anti-COVID. Odată ce decizia va fi luată, din luna octombrie, populația doritoare se va putea vaccina.

Sursă foto: Dreamstime