Jens Stoltenberg trage semnalul de alarmă

Jens Stoltenberg a insistat că este necesar să se reconstruiască și să se extindă mai rapid baza industrială, să se intensifice livrările către Ucraina și să se refacă propriile stocuri înaintea unei reuniuni cheie a miniștrilor apărării din NATO la Bruxelles și în pragul împlinirii a doi ani de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. El a subliniat că acest lucru presupune o tranziție de la o producție lentă în perioade de pace la o producție accelerată în timp de conflict, conform declarațiilor sale pentru cotidianul german Welt am Sonntag, citat de AFP.

„Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri”, insistă Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni cheie a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles, şi în pragul împlinirii a doi ani de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina. „Acest lucru înseamnă trecerea de la o producţie lentă pe timp de pace la o producţie în ritm alert pe timp de conflict”, a declarat el pentru cotidianul german Welt am Sonntag, citat de AFP.

„Nu există o ameninţare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În acelaşi timp, auzim ameninţări regulate din partea Kremlinului împotriva ţărilor NATO”, a arătat şeful NATO.

Stoltenberg a subliniat că invazia Rusiei în Ucraina a evidențiat faptul că „pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind garantată automat”, evidențiind importanța protejării țărilor din cadrul alianței. El a adăugat că, atât timp cât se investește în securitate și rămânem uniți, vom continua să descurajăm orice formă de agresiune.

NATO nu caută război cu Rusia

„NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potenţiale decenii de confruntare”, a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia şi ne-am sporit prezenţa în partea estică a alianţei”, a dat asigurări Stoltenberg. „Dacă Putin câştigă în Ucraina, nu există nicio garanţie că agresiunea rusă nu se va extinde şi mai mult. Aşa că sprijinirea Ucrainei acum şi investirea în propriile capacităţi ale NATO reprezintă cea mai bună apărare a noastră”, a arătat şeful NATO.

Declarațiile au venit în contextul în care Ucraina solicită tot mai mult obuze, muniții și alte ajutoare militare, pe măsură ce lupta cu forțele rusești intră în al treilea an.

Liderii occidentali, la rândul lor, cer o asistență mai mare pentru Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Joe Biden au îndemnat vineri Congresul SUA să aprobe pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, amânat de prea mult timp, avertizând că Kievul nu ar putea face față invaziei rusești fără acest ajutor.

„Eşecul Congresului Statelor Unite de a nu sprijini Ucraina este aproape de o neglijenţă criminală”, a declarat Biden în timp ce îl primea, vineri, pe Scholz în Biroul Oval.

Miniștrii apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles pe 15 februarie, cu o săptămână înainte de împlinirea a doi ani de la ofensiva Rusiei în Ucraina. O reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de formatul Ramstein, va fi un element-cheie al discuțiilor.