În urmă cu o lună, a apărut informația că Vladimir Putin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, după eșecul său de a cuceri orașul Bahmut. În paralel, Putin l-a numit în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre ruse pe general-colonelul Alexandr Lapin, fost comandant al Districtului Militar Centru, pe care Prigojin l-a criticat dur anul trecut. Ar putea deveni Prigojin o amenințare directă pentru liderul de la Kremlin, se întreabă Deutsche Welle. Publicația germană subliniază că, atâta timp cât Vladimir Putin poate controla forțele politice, îl poate retrage pe Prigojin de pe tabla de șah la momentul potrivit.

Grupul Wagner este renumit pentru cruzimea și tacticile brutale pe câmpul de luptă. De asemenea, și-a demonstrat tacticile dure în afara câmpului de luptă, în videoclipuri cu presupuse execuții ale luptătorilor săi care au dezertat. O nouă înregistrare video, publicată pe reţelele sociale, arată execuţia, cu barosul, a unui rus care a fugit din grupul Wagner în timp ce lupta în Ucraina. Clipul vine la doar câteva luni după o altă înregistrare dată publicității care arăta eliminarea prin aceeaşi metodă a unui dezertor din compania militară a lui Prigojin. Ulterior, Prigojin a apărut în fața bloggerilor militari și a presei cu „luptătorul executat”, spunând despre el că este „un tip bun, care a adus informații importante din captivitatea ucraineană”.

De la pușcăriaș, la „bucătarul lui Putin

”Născut în 1961 la Sankt Petersburg, Prigojin a stat 9 ani într-o închisoare sovietică, fiind condamnat pentru jaf și fraudă. După eliberarea sa și destrămarea Uniunii Sovietice, Prigojin a început o afacere cu hot-dog în orașul natal. Apoi și-a deschis un restaurant luxos la Sankt Petersburg, devenind un local frecventat de elitele ruse, inclusiv de Vladimir Putin, care nu ajunsese, încă, președinte. Legăturile lui Prigojin s-au sudat și mai bine după ce Putin a venit la Kremlin.

Compania sa de catering, Concord, fondată în anii 1990, a primit contracte guvernamentale exclusive și profitabile, inclusiv la ceremonia de inaugurare a lui Putin la Kremlin și în timpul vizitei președintelui George W. Bush la Sankt Petersburg. Contractele bănoase i-au adus lui Prigojin porecla de „bucătarul lui Putin”.

Ambițiile lui Prigojin au depășit sfera bucătăriei

Recent, el a recunoscut că deține Internet Research Agency – o așa-numită „fabrică de troli” din Sankt Petersburg, specializată în crearea de conturi false pe rețelele de socializare și în răspândirea dezinformării și a propagandei. În 2014, Prigojin a înființat o companie militară privată, Wagner Group. Dar, ca și în cazul ”fabricii de troli”, el a negat orice implicare a sa în această companie militară privată, până în septembrie 2022, când a recunoscut că a format unitatea de mercenari, trimși de liderul de la Kremlin în misiuni speciale.

Grupul Wagner vs. armata rusă

Mercenarii Grupului Wagner s-au implicat pentru prima dată în Ucraina în 2014, când au ajutat separatiștii susținuți de Moscova să anexeze Peninsula Crimeea. După invazia Ucrainei, în februarie 2022, capacitatea luptătorilor grupării de a face progrese în luptele din estul Ucrainei a devenit un atu militar pentru Kremlin. Luna trecută, Grupul Wagner a susținut că a preluat controlul orașului Soledar, una dintre rarele victorii ale Moscovei de la începutul războiului. Eficiența Grupului Wagner pe câmpul de luptă i-a permis lui Prigojin să lanseze o campanie jenantă de atacuri împotriva oficialilor militari de rang înalt ai Rusiei.

El i-a acuzat pe liderii militari de incompetență și l-a atacat direct pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul rus Valeri Gerasimov, responsabil pentru modernizarea armatei. Prigojin a dat vina pe birocrația militară rusă pentru încercările nereușite de a captura Bahmut. „Bahmut ar fi fost capturat înainte de Anul Nou, dacă nu ar fi existat monstruoasa noastră birocrație militară”, a declarat Prigojin în fața presei din Rusia.

„Durere de cap pentru toată lumea de la Kremlin”

”Timidul” Prigojin de-acum câțiva ani a devenit chipul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Publicitatea sa în creștere a dat naștere unor speculații cu privire la posibile ambiții politice. Potrivit site-ului rus Meduza, Prigojin ar plănui să lanseze o mișcare patriotică și conservatoare care, în cele din urmă, se va transforma într-un partid politic, idee pe care acesta a dezmințit-o public. După cum scrie Tatiana Stanovaia, ambițiile lui Prigojin în arena politică pot afecta relațiile sale cu Kremlinul.

„Oamenii politici din Rusia nu agreează demagogia lui politică, atacurile asupra instituțiilor oficiale sau încercările lui de a trola personalul lui Putin, amenințând cu formarea unui partid politic, ceea ce ar fi o bătaie de cap pentru toată lumea de la Kremlin”, scrie aceasta.