Următoarea reuniune a comitetului de politică monetară de la Fed (Fomc) va avea loc în perioada 13-14 decembrie. La reuniunea de politică monetară care a avut loc la începutul acestei luni, Yellen declara că argumentele în favoarea unei majorări a costului creditului s-au înmulţit. 

"O astfel de majorare ar putea deveni adecvată relativ rapid", se menţionează într-un discurs pe care Janet Yellen ar urma să îl ţină în faţa unei comisii a Congresului SUA începând cu ora 10 a.m. (15.00 GMT). Potrivit preşedintelui Fed, economia americană pare să fi intrat pe o traiectorie de creştere moderată, ceea ce va ajuta la sporirea gradului de ocupare şi va împinge inflaţia spre ţinta de 2% avută în vedere de Fed. Janet Yellen consideră că actualul nivel al dobânzii de politică monetară stimulează economia dar a adăugat că aceasta "mai are încă loc de creştere". 

Miercuri, un alt oficial de la Fed a spus că doar o surpriză va împiedica majorarea dobânzilor în luna decembrie. Preşedintele sucursalei Fed din Saint Louis, James Bullard, a apreciat că singurele motive care ar determina Fed să renunţe la majorarea dobânzilor sunt şocurile mari care în trecut au determinat Banca centrală a SUA să ia o pauză, precum volatilitatea pe pieţele mondiale sau cifre slabe privind numărul de noi locuri de muncă create în SUA. 

Pieţele financiare se aşteaptă deja ca Fed să majoreze dobânzile luna viitoare şi au început să mizeze pe majorări mai agresive ale costului creditului în condiţiile în care Donald Trump, câştigătorul alegerilor prezidenţiale, a promis că va stimula economia americană prin cheltuieli pentru infrastructură.

SURSA: Agerpres