Suma Chakrabarti a apreciat că înfiinţarea băncii de dezvoltare a statelor BRICS precum şi eforturile Chinei de a lansa o bancă asiatică de investiţii în infrastructură reprezintă o critică la sistemul actual care nu se adaptează suficient de rapid pentru a încorpora noile structuri de putere precum şi nevoile pieţelor emergente. Deşi este a doua economie a lumii, China are o influenţă limitată în cadrul marilor instituţii financiare internaţionale precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional sau Banca Asiatică de Dezvoltare.

”Lipsa de disponibilitate sau incapacitatea jucătorilor actuali de a se modifica sau adapta rapid pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în schimbare lasă sistemul multilateral în poziţia de urmăritor”, a declarat Chakrabarti cu ocazia reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale. Chakrabarti a făcut un apel către celelalte bănci regionale de dezvoltare, inclusiv Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) şi Banca Asiatică de Dezvoltare, să fie mai atente la criticile guvernelor şi companiilor nemulţumite de faptul că deseori trebuie să facă faţă unor priorităţi sau strategii de ţară care sunt contradictorii.

Preşedintele BERD a apreciat că diferitele băncii de dezvoltare ar trebui să colaboreze în cadrul proiectelor, să facă schimb de cunoştinţe şi chiar să combine finanţarea în anumite domenii. 'Cu siguranţă acesta este modul în care o ţară beneficiară şi-ar organiza sistemul multilateral dacă ar putea face aşa cum doreşte”, a spus Chakrabarti.

BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state comuniste din Europa de Est. Recent instituţia şi-a extins activităţile pentru a include o serie de ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. (Sursa: Agerpres)