„Săptămâna viitoare voi merge la Bruxelles. Am solicitat o întrevedere la nivelul Comisiei Europene, ca să clarificăm, nu pentru că am fi primit o scrisoare. Am primit într-adevăr şi o scrisoare, una pentru lămuriri, nu de atenţionare sau de sancţionare a României. Vom merge, vom discuta la nivelul CE şi am convingerea, – din punctul nostru de vedere, aşa cum şi Consiliul Concurenţei a considerat, că nu avem probleme”, a spus Cerbulescu, în cadrul unei emisiuni televizate.
El a precizat că OUG 50 nu este ilegală şi a fost avizată înainte de a fi aprobată de Guvern de mai multe autorităţi ale statului, inclusiv de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), cel care „veghează” asupra legalităţii şi includerii corecte într-un act normativ a unui stat membru a directivelor europene.
„Din momentul în care DAE a pus acest aviz nu a existat niciun fel de altă discuţie, decât că această ordonanţă, cu toate prevederile sale, este corectă. Şi am vorbit cu ministrul care coordonează DAE şi a spus că România nu are niciun fel de probleme din partea Comisiei Europene”, a spus Cerbulescu.
Ordonanţa are unele neclarităţi, care au atras nemulţumiri
Pe de altă parte, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, prezent în emisiune, a arătat eventualitatea ca OUG 50 să fie declarată ilegală, respectiv ca Executivul UE să considere că nu respectă directiva europeană pe care o transpune, şi astfel prevederile actului normativ să fie nule.
„Dacă OUG 50 este nulă, înseamnă că nu are nicio consecinţă şi atunci şi tot ce s-a bazat pe asta se elimină de la sine. În primul rând, pentru mine, vreau să ştiu ce să spun clienţilor mei”, a afirmat van Groningen.
El a mai menţionat şi costurile implementării ordonanţei privind creditele consumatorilor, precizând că valoarea depinde foarte mult de modul de interpretare a prevederilor OUG 50.
„Din punctul meu de vedere sunt în continuare neclarităţi şi mi se pare că simplul fapt că unii cred că au nevoie de un avocat ca să obţii ceea ce cred că este o interpretare corectă de la bănci, deja pentru mine este o indicaţie că lucrurile nu sunt clare”, a precizat şeful Raiffeisen Bank România.
Van Groningen consideră că numărul tot mai mare de persoane nemulţumite este determinat şi de faptul că „s-au creat anumite aşteptări” în urma aplicării OUG 50.
FMI condiţionează următoarea tranşă de modificarea OUG 50
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, joi, că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei într-o formă „satisfăcătoare” va reprezenta o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by.
OUG 50/2010 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern încă din luna iunie şi se află în prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Cemera Deputaţilor, cameră decizională.
Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române la finele lunii septembrie să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene în legislaţia naţională prin OUG 50/2010, iar răspunsul României ar fi trebuit transmis în termen de o lună de la data scrisorii.
Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autorităţile române vor transmite CE că aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilor Uniunii Europene.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 a avut la bază un proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.