Capital: Grecia este în faliment. Ce se va întâmpla cu euro?
Tomáš Sedláček: Sunt mai îngrijorat de viitorul dolarului american decât de situația monedei unice europene. Însă, într-adevăr, evenimentele din Grecia vor conduce la o recalibrare între euro și dolar. Imaginați-vă însă cum ar fi fără moneda unică acum, în plină criză. Inflația ar fi crescut îngrijorător și poate s-ar fi iscat și războaie care ne-ar fi întors pe unii împotriva celorlalți. Cred că salvarea noastră a fost aderarea la UE și moneda euro. Blocul comunitar luptă pentru salvarea Greciei, la fel cum, acum doi ani, a susținut Ungaria, care se confrunta cu probleme financiare grave. Explicația ține de liantul care unește țările europene, astfel încât nici un stat membru nu poate permite prăbușirea vecinului său.
Capital: Cum arată prognoza economică pentru anul viitor?
Tomáš Sedláček: Viitorul este imprevizibil și trebuie să fim pregătiți de ce e mai rău. Deși poate părea prea târziu, este bine să nu mai cheltuim tot ceea ce producem. Ne aflăm în mijlocul crizei economice și trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca aceasta să devină mai agresivă decât până acum.
Capital: Care este poziția României în acest context?
Tomáš Sedláček: România, la fel ca și Cehia, nu a creat această criză și nici nu va putea să rezolve problemele astfel apărute. De aceea, ambele țări trebuie să adopte o poziție prudentă, mai precaută decât a stalelor vestice care sunt mai bogate.

Capital: Unde vă plasați banii?
Tomáš Sedláček:
Economiile le păstrez în bănci deoarece am destule probleme în viață ca să-mi mai fac griji și pentru bani. Plasamentele însă trebuie să fie cât mai variate și în nici un caz să nu se mizeze exclusiv pe aur. Se spune că acolo unde îți sunt banii, acolo e și inima ta. Deci, atenție unde vă plasați banii!