Propunerea Comitetului pentru Situații de Urgență este de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, adăugând o singură măsură celor deja existente, legată de activitatea operatorilor de transport pe cablu – telecabine, teleschiuri, telescaune care funcționează lângă pârtiile de schi, a anunțat joi secretarul de stat Raed Arafat.

Mai precis, este vorba despre capacitatea telecabinelor, care trebuie să transporte un număr redus de persoane.

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, anunțase inițial că în şedinţa de Guvern de joi că va fi adoptată o hotărâre prin care „starea de alertă va fi prelungită cu măsurile şi indicatorii prevăzuţi în cea precedentă”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în ședință joi după-amiază, pentru a decide ce măsuri trebuie adoptate, în contextul pandemiei de coronavirus.

”Măsuri care trebuie discutate la nivelul autorităţilor locale”

„Este o analiză la nivelul Comitetului de specialitate, care analizează toate aceste aspecte care vor determina decizii la nivel guvernamental.

Ceea ce vă pot spune este că Guvernul interimar pe care-l conduc în acest moment nu poate să ia decizii care să modifice foarte mult prevederile stării de alertă în care ne găsim”, a declarat joi Ciucă, la plecarea de la un eveniment privind combaterea traficului de persoane organizat de Ambasada SUA în România.

Întrebat ce se va întâmpla în Capitală, având în vedere numărul mare de cazuri de COVID-19 constatate în ultima perioadă, Ciucă a spus:

”Zilele trecute au fost 1.900, în discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Sănătăţii şi cu cei care se ocupă de problemele pandemiei, în acest moment se pare că avem o problemă foarte serioasă la nivelul Capitalei.

Sunt măsuri care trebuie discutate la nivelul autorităţilor locale şi împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Se evită intrarea în carantină a Capitalei

Ca atare, în ansamblul măsurilor care s-au luat la nivel naţional, sperăm ca, pe baza procedurilor deja stabilite, la nivelul municipiului Bucureşti să fie luate măsuri în consecinţă”.

Primarul Capitalei a declarat recent că autoritățile fac tot posibilul, în ciuda situației dificile, să nu bage Bucureștiul în carantină.

”Eu sper și facem tot ce ține de noi să nu ajungem acolo. Pentru că Bucureștiul este un motor economic, facem tot ce ține de noi ca să nu blocăm activitatea economică”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general a spus că, la o analiză empirică, cel mai repede boala se răspândește în transportul în comun, cu o secțiune importantă pentru transportul în comun interurban, cu localitățile din Ilfov, și la locul de muncă.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.