Comisia Europeană și-a pierdut încrederea în Guvernul României?

Guvernul României, ședință de urgență, după ce au avut loc negocierile de la Bruxelles despre PNRR. Premierul României, Marcel Ciolacu, i-a convocat pe miniștrii care au negociat reformele din PNRR cu Comisia Europeană (CE).

Discuțiile cu oficialii europeni nu au ajuns la niciun consens. Comisia Europeană și-ar fi pierdut încrederea în oficialii români din cauza restanțelor uriașe, potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS.

Ce au discutat reprezentanții Guvernului României cu oficialii europeni?

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, ministrul de Finanțe și ministrul Fondurilor Europene au discutat cu oficialii europeni despre PNRR și despre viitoarea lege a pensiilor speciale. În principal, oficialii români doresc să își asume un procent de deficit bugetar care să fie până la 5,5% și să elimine pragul 9,4% din PIB pentru pensii.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a prezentat oficialilor europeni modificările ce trebuie făcute legii pensiilor speciale, cerute de Curtea Constituțională a României.

Ea a oferit detalii despre elementele neconstituționale și cum trebuie ele să fie modificate pentru a respecta decizia Curții Constituționale a României. Ea a amintit și de intenția Guvernului României de a impozita cu 15% partea care depășește salariul mediu net din pensiile speciale.

La rândul lor, Marcel Boloș și Adrian Câciu au prezentat dorința Guvernului României de a depăși pragul asumat de 4,4% pe deficitul bugetar din acest an. Vor să fie de 5%+. Au renegociat și părţi din tratatul RePower EU. În plus, au fost prezentate elementele din pachetul de legi pentru care Guvernul României vrea să-și asume răspunderea în fața Parlamentului. El se referă la forma administrației de stat, echitatea fiscală și lupta împotriva evaziunii fiscale.

„Binele României nu se negociază. Discuțiile pe care le avem cu organismele internaționale sunt pentru a ajunge să adoptăm măsuri concrete. Spun asta în contextul în care am avut întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema implementării reformelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliență.

Iar în următoarele zile vor continua discuțiile pe pachetul de măsuri de consolidare fiscal-bugetară, astfel încât Romania să ia rapid acele decizii care să sprijine Guvernul României în eforturile de ajunge să își atingă ținta deficitului bugetar. Adică în balanța cât producem/cât consumăm să nu ajungem și mai rău decât stăm deja”, a scris Marcel Boloș pe rețelele sociale.