'Putem să confirmăm că în această dimineaţă echipele noastre de control se află în inspecţie la sediile din România ale companiei Holzindustrie Schweighofer. Iniţativa a apărut pe fondul relatărilor apărute în ultima perioadă în presa de la noi, dar şi în cea internaţională. Rezultatele controlului vor fi comunicate în perioada următoare', au precizat sursele.

Acţiunile de control vizează confirmarea sau infirmarea suspiciunilor legate de acceptarea lemnului din tăierile ilegale şi modul prin care grupul austriac ar accepta în cunoştinţă de cauză şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România.

La finele lunii aprilie 2015, organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicităţii filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, însă compania susţine că în procesul de achiziţionare a buştenilor respectă legile şi reglementările în vigoare şi anunţă că va demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă.

EIA a prezent, într-o conferinţă de presă, înregistrări video realizate cu camera ascunsă, în care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România.

În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. Oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul şi au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn.

La rândul său, compania a susţinut că respectă legislaţia în vigoare şi promite că va demara o anchetă internă.

De asemenea, Holzindustrie Schweighofer subliniază că nu taie buşteni din păduri, nu transportă buşteni, dar cumpără buşteni livraţi la poarta unităţilor sale de producţie. Conform legislaţiei în vigoare, orice livrare trebuie să provină din exploatări legale şi fiecare furnizor se angajează în acest sens în faţa companiei prin contract. În plus, provenienţa legală trebuie dovedită cu documente relevante pentru fiecare livrare în parte. Aceste obligaţii sunt asumate de furnizori, aceştia fiind singurii responsabili pentru provenienţa materiei prime şi pentru serviciile furnizate către Holzindustrie Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajaţi în unităţile de producţie din România. Holzindustrie Schweighofer menţionează că, în perioada 2002 – 2015, a investit în România 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro în ultimii doi ani.