Sectorul imobiliar ar putea opri redresarea economiei americane, după ce a provocat şapte din ultimele opt recesiuni, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Preţul locuinţelor din Statele Unite a scăzut puternic după expirarea, în apilie, a unor facilităţi fiscale acordate cumpărătorilor. Ulterior, creşterea economică susţinută de industria prelucrătoare, începută în a doua jumătate a anului 2009, a încetinit, numărul cererilor pentru ajutoare de şomaj este în creştere, iar comenzile fabricilor sunt în scădere.

„Dacă numărul creditelor imobiliare prescrise continuă să crească, cu efect negativ asupra preţurilor, aceste fapt poate readuce economia în recesiune”, a declarat Celia Chen, analist la Moody’s Analytics.

Cheltuielile pentru construcţia de locuinţe şi produse precum mobila au reprezentat circa 15% din PIB-ul american în trimestrul al doilea, a arătat West Chester, analist la Moody’s Analytics.

Sectorul imobiliar poate influenţa indirect şi cheltuielile de consum.

Americanii au profitat de preţul mare al acţiunilor de la jumătatea anilor 2000 pentru a cumpăra maşini şi vacanţe, dar după scăderea cotaţiilor şi-au restrâns cheltuielile.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor Imobiliare va anunţa, marţi, scăderea cu 12,9% a preţurilor locuinţelor vechi, în iulie, cel mai mare declin din aceast an, anticipează analiştii.

Vânzările de locuinţe noi, care reprezintă sub 10% din totalul tranzacţiilor, s-au menţinut în iulie pe penultimul loc în acest an, potrivit estimărilor.

SURSA: Mediafax