Sectorul bancar al Uniunii Europene (UE) este încă vulnerabil la riscuri şi îşi revine lent şi neuniform din criza financiară, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

Faptul că o parte a sectorului bancar se bazează încă pe refinanţare de la BCE reprezintă un motiv de îngrijorare, se arată în raport. Instituţia financiară notează şi riscurile unui impact negativ al crizei datoriilor suverane.

„Riscurile la adresa stabilităţii sectorului financiar persistă. Acestea s-au amplificat mai ales în primele luni ale acestui an, cu o intensificare progresivă a temerilor referitoare la datoriile unor state din zona euro”, se arată în raport.

Criza datoriilor suverane a evidenţiat legăturile dintre bonitatea statelor, respectiv performanţele băncilor şi economiei.

Riscurile la adresa populaţiei rămân semnificative, notează banca, întrucât estimările indică menţinerea şomajul la un nivel ridicat în mai mult state UE.

În cazul companiilor, rsicurile s-au diminuat în ultimele 12 luni, dar rămân ridicate din cauza aşteptărilor de creştere a insolvenţelor şi a condiţiilor dificile de pe piaţa creditelor, cu precădere pentru companiile mici şi mijlocii.

Stabilitatea sistemului financiar nu este, însă, ameninţată, consideră experţii BCE, nici chiar dacă economia are performanţe sub aşteptări.

„Rezultatele testelor de stres la nivelul UE că majoritatea băncilor europene au o capacitate suficientă de absorpţie a pierderilor chair şi într-un scenariu foarte dificil”, se arată în raport.

Statele membre au derulat teste de stres la nivelul UE în iulie.

SURSA: Mediafax