Sectorul de activitate „Administrație publică” nu este supradimensionat, ci subdimensionat
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație a transmis vineri, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, partidelor politice parlamentare și viitorilor membri ai Guvernului, că sectorul de activitate „Administrație publică” nu este supradimensionat, ci, dimpotrivă, este subdimensionat.
Potrivit sursei citate, după încheierea campaniilor electorale, perioadă marcată de discursuri iresponsabile ale unor politicieni care au atacat salariații din administrație, prezentându-i drept dușmani ai poporului și vinovați de prăduirea bugetului, FNSA consideră că a venit momentul să fie demontate aceste afirmații false.
„În numele corectitudinii, adevărului şi al responsabilităţii reale faţă de cetăţeni şi interesul naţional, vă adresăm această scrisoare deschisă şi vă solicităm, cu fermitate şi îngrijorare profundă, asumarea în discursul public şi în politicile susţinute a următoarei realităţi: în România, sectorul de activitate ‘Administraţie publică’ NU este supradimensionat, ci este subdimensionat!
După încheierea perioadei extrem de complicate a campaniilor electorale, luni de zile în care am asistat la discursuri iresponsabile ale diferiţilor reprezentanţi ai partidelor politice împotriva salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul ‘Administraţie publică’, identificaţi ca fiind duşmani ai poporului, care prăduiesc bugetul naţional, acţiuni şi discursuri menite să canalizeze nemulţumirea electoratului spre cumularea voturilor, FNSA consideră că este momentul să demontaţi toate aceste neadevăruri”, se arată în scrisoarea deschisă.
Serviciile publice riscă să se blocheze
Conform Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), administrația publică din România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește raportul dintre numărul angajaților și populația pe care o deservesc.
Sursa citată a subliniat că subdimensionarea cronică a sectorului „Administrație publică” duce la o supraîncărcare severă a angajaților, scăderea calității serviciilor și o ineficiență sistemică, în contradicție cu obiectivul declarat al eficientizării, care ar putea, de fapt, să ascundă o epurare a profesioniștilor din sistem.
Instituția a avertizat că, fără un sistem administrativ adecvat nevoilor tot mai complexe ale cetățenilor, serviciile publice riscă să se blocheze, gestionarea fondurilor publice să devină iresponsabilă, iar implementarea proiectelor locale și naționale să fie ineficientă, ceea ce face ca aplicarea legilor să fie compromisă.
De asemenea, FNSA a atras atenția că acest pericol este iminent în România, în contextul unei politizări excesive a instituțiilor și a politicilor populiste promovate de unii reprezentanți ai clasei politice în ultimii ani.
„Acesta este adevărul care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă: subdimensionarea cronică a sectorului de activitate ‘Administraţie publică’ generează o supraîncărcare extremă a angajaţilor, o scădere a calităţii serviciilor şi o ineficienţă sistemică, contrar scopului declarativ al unei aşa-zice eficientizări, care de fapt poate reprezenta o epurare a profesioniştilor din sistem. (…)
Fără un sistem administrativ corect dimensionat în raport cu nevoile tot mai complexe ale cetăţenilor, serviciile publice se află în situaţia de a se bloca, fondurile publice nu pot fi gestionate responsabil, proiectele locale şi naţionale nu pot fi implementate eficient, legile nu pot fi aplicate. Acest pericol este iminent pentru România, deoarece ultimii ani au fost marcaţi de o politizare excesivă a instituţiilor, de politici populiste promovate de către unii reprezentanţi ai clasei politice”, a transmis instituția.
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a transmis că administrația publică din România este un sistem insuficient dimensionat, dar esențial pentru funcționarea eficientă a statului și, implicit, pentru garantarea unor servicii de calitate către cetățeni.
„Responsabilitatea reprezentanţilor clasei politice, în acest moment, pentru evitarea dezastrului şi haosului administrativ constă în afirmarea cu tărie a faptului că: Statul român nu poate funcţiona fără un corp administrativ solid, motivat şi respectat. În loc să îl slăbim, trebuie să îl întărim. Nu mai confundaţi eficienţa cu epurarea şi reforma cu dezorganizarea. Noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în ‘Administraţia publică’ din România, cerem respect, condiţii decente pentru a servi cetăţeanul şi interesul public şi depolitizarea instituţiilor”, a mai precizat FNSA.
De asemenea, reprezentanții Federației lansează o invitație factorilor de decizie să participe la discuții pe această temă, care vor avea loc pe 5 iunie, la Sibiu, în cadrul ședinței Biroului Federal al FNSA.
„Solicităm recunoaşterea realităţii – România are nevoie de mai mulţi, nu mai puţini funcţionari publici şi angajaţi în sectorul de activitate ‘Administraţie publică’ „.