În cadrul summitului Romanian Business Leaders, liderul AUR George Simion a afirmat că statul român se îndreaptă către faliment dacă nu este adoptat un plan de redresare rapid, care presupune concedierea a 500.000 de angajați din sectorul bugetar – persoane care, în opinia sa, ocupă poziții nemeritate pe criterii politice și blochează dezvoltarea reală a țării.
George Simion spune că România nu mai poate susține o administrație publică supradimensionată
Simion a transmis că România nu mai poate susține o administrație publică supradimensionată. El a lansat și un atac virulent asupra aparatului bugetar, susținând că „paraziții din sistem” s-au înmulțit nejustificat.
Acesta a subliniat că, în anii 2000, numărul total al bugetarilor era de aproximativ 800.000, iar în prezent s-a depășit pragul de 1.300.000, în ciuda progresului tehnologic care ar fi trebuit să simplifice procesele administrative, nu să le îngreuneze.
„Noi avem singurul plan concret pe care îl înțelege toată lumea. Știți ce avem de făcut ca să evităm falimentul? Să scăpăm de paraziții din administrația locală și centrală. Nu am nicio obligație, un partid nu trebuie să îi angajeze la stat. Le-am zis să vină mâncați dinainte, să nu aștepte un loc la stat și asta este soluția pe care toată lumea o înțelege”, a spus candidatul George Simion în cadrul summitului Romanian Business Leaders.

Ținta acestei reforme nu o reprezintă funcționarii publici esențiali, ci persoanele numite politic
În discursul său, Simion a precizat că ținta acestei reforme nu o reprezintă funcționarii publici esențiali, ci persoanele numite politic – purtătorii de carnet de partid care ocupă funcții în administrația centrală și locală, fără a contribui la buna funcționare a statului. Liderul AUR a transmis un mesaj clar că nu vor fi afectați profesorii, medicii, pompierii, polițiștii sau militarii – categorii profesionale de care România are o reală nevoie și care se confruntă cu deficit de personal.
George Simion a punctat că formațiunea sa este singura care a prezentat un plan concret și ușor de înțeles pentru cetățeni, bazat pe merit și eficiență în administrație. El a criticat guvernările anterioare, inclusiv pe fostul premier Marcel Ciolacu, pentru faptul că nu au redus, ci au crescut artificial numărul de bugetari, blocând astfel evoluția economică și încurajând birocrația.
„Nu vreau să dau niciun funcționar public afară. În schimb avem prea muți purtători de carnet de partid, care fac viața antreprenorilor și românilor mai grea. La începutul aniilor 2000, în sectorul bugetar aveam 800.000 de angajați, acum avem peste 1.300.000. Ciolacu nu a scăzut numărul, ci l-a crescut. Vreau să transmit un mesaj, nu doar antreprenorilor, profesorilor, despre care domnul Nicușor Dan a mințit că vreau să îi dau afară. Avem nevoie de profesori și nu o să plece niciun profesor dacă o să fie competent. Niciun cadru medical. Avem deficit de pompieri, de polițiști, de militari. De unde s-au adăugat în 25 de ani de progres tehnic 500.000 oameni în aparatul de stat, nu în domeniile în care aveam noi nevoie să ne ușurăm viața”, a mai declarat Simion.
În replică, candidatul independent Nicușor Dan a respins ideea concedierii a 500.000 de bugetari, calificând-o drept o „prostie” și susținând că din totalul de 1,3 milioane de angajați la stat, doar 450.000 ar fi eligibili pentru o astfel de măsură, fiind funcționari în administrațiile locale și centrale. Simion a respins aceste acuzații și a reafirmat că nu vizează domeniile vitale, ci doar acele segmente suprapopulate din birocrația politizată.
„Pentru că dacă ne uităm pe distribuția celor 1,3 milioane de oameni care sunt angajați la stat, găsim acolo sute de mii de profesori și de medici și tot aparatul medical. Găsim oameni în forțele de ordine, în armată, în sistemul de justiție, iar cei care sunt propriu-zis funcționari și atașați diverselor structuri, administrații naționale și locale sunt 450.000. Nu se poate”, a susținut Nicușor Dan.