Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunța în cursul zilei de luni că vrea să dispară toate cablurile de pe stâlpii din sector, deranjată fiind de cel din fața Primăriei. În caz contrar primarul amenința că le va tăia primăria, urmând să lase astfel fără internet sedii de mari corporații și importanți jucători din IT&C. Pe de altă parte, firmele din domeniu cer o discuție cu autoritățile locale pentru rezolvarea situației, după cum transmite Digi24.

„Sincer? Mă mir cum de nu a căzut acest stâlp de iluminat din fața primăriei care este sugrumat de cablurile operatorilor de telefonie, internet, televiziune etc. Aceste situații reprezintă un pericol public și se regăsesc în mai multe zone din sector. Voi înainta către toți operatorii o adresă prin care sunt anunțați că trebuie să elibereze stâlpii. Dacă nu fac asta, o vom face noi”, scria luni primarul Sectorului 1 într-o postare pe Facebook.

De asemenea, și bucureștenii care locuiesc în Sectorul 1 ar putea rămâne fără internet în orice moment și toate acestea în condițiile în care telemunca și școala online au devenit un mod de viață. În Sectorul 1 se află nu doar companii de top, ci și unele dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din Capitală. Peste 55.000 de copii sunt înscriși în grădinițele, școlile și liceele de stat și private din sector, potrivit Inspectoratului Școlar Municipal.

Operatorii telecom au primit mesajul

Cu toate acestea, Clotilde Armand a revenit în cursul zilei de joi cu o postare în care arăta că „operatorii de telecomunicații au primit mesajul”. Aceasta a publicat și o fotografie cu tehnicieni care au început să dezafecteze cablurile de pe stâlpul de lângă primărie despre care vorbea în cursul zilei de luni.

Primarul mai susține însă că există în continuare multe zone unde operatorii nu au migrat rețelele de cabluri în subteran și consideră că „e timpul să o facă”.

„Iată că se poate. Operatorii de telecomunicații au primit mesajul meu de acum câteva zile și au înțeles că legea trebuie respectată. Toate cablurile trebuie să fie subterane. În Sectorul 1 există cea mai mare rețea de infrastructură subterană pentru telecomunicații din București (500 km) însă există multe zone unde operatorii de telecomunicații n-au migrat rețelele de cabluri aeriene în subteran sau au lăsat aceste cabluri pe stâlpi fără le dezafecteze. E timpul să o facă.

PS: În imagine puteți să vedeți o echipă de tehnicieni de telecomunicații care au început să dezafecteze cablurile de pe stâlpul de lângă primărie fotografiat de mine în urmă cu câteva zile”, a scris Clotilde Armand astăzi.

UPDATE

Clotilde Armand a reacţionat în urma informaţiile apărute joi în presă

Redacția Digi 24 nu a solicitat niciun punct de vedere asupra acestui subiect înaintea publicării acestor informații, consecința directă fiind dezinformarea opiniei publice.

Prin afirmațiile din ultima perioadă, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a solicitat public operatorilor de telecomunicații să intre în legalitate și să mute toate cablurile existente în acest moment de pe stâlpi în subteran.

Practic, primarul a cerut să fie respectate prevederile unui act normativ emis încă din anul 2011 și anume Hotărârea Guvernului nr. 490/2011 privind completarea Regulamentului general de urbanism, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 525/1996.

Potrivit acestei hotărâri, la art. 28, alin. (3) și (4), se menționează faptul că se interzice montarea supraterană, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de alimentare cu apă, energie electrică, termoficare, telecomunicații, transport în comun, a automatelor pentru semnalizare rutieră și altele de această natură.

Montarea echipamentelor tehnice se execută în varianta de amplasare subterană ori, după caz, în incinte sau în nișele construcțiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/construcțiilor și fără afectarea circulației publice.

Nu s-a pus niciodată problema ca cetățenii Sectorului 1 să rămână fără internet, cablu sau telefonie fixă, asistăm așadar la un fakenews clasic. Prin pozițiile publice avute în ultimele zile, edilul Clotilde Armand nu dorește decât ca stâlpii să fie eliberați de cablurile de telecomunicații și să fie respectată astfel legislația în vigoare.

Stâlpii încălcați de cabluri pun în pericol siguranța cetățenilor și strică estetica orașului. În plus, menționăm faptul că, în Sectorul 1, există cea mai mare rețea de infrastructură subterană pentru telecomunicații din București (500 km), însă există și multe zone unde operatorii de telecomunicații n-au migrat rețelele de cabluri aeriene în subteran sau au lăsat aceste cabluri pe stâlpi fără le dezafecteze.

În ceea ce privește afirmația realizatorului emisiunii potrivit căreia ”firmele din domeniu cer o discuție cu autoritățile locale”, menționăm faptul că, până joi, 15.04.2021, niciun operator de telecomunicații nu a solicitat întrevedere cu conducerea Primăriei Sectorului 1 pe această temă.

În schimb, unii operatori au înțeles să respecte legislația actuală și au început demersurile de înlăturare a cablurilor de pe stâlpi.