Decizia instanței este irevocabilă și vizează perioada în care administrația condusă de Clotilde Armand nu a efectuat plata facturilor emise de Romprest pentru serviciile prestate între 2021 și 2022. În calitate de executant al contractului cu operatorul de salubritate, Consiliul Local a fost tras la răspundere pentru neplata acestor sume, ceea ce a generat un prejudiciu semnificativ pentru bugetul local.
Primăria trebuie să plătească datorii și penalități uriașe către Romprest
Potrivit estimărilor financiare, valoarea totală care trebuie achitată este mult mai mare decât suma inițială, având în vedere aplicarea penalităților de întârziere. Acestea sunt calculate cu o rată de 0,06% pe zi, ceea ce înseamnă că la suma de 79 de milioane de lei se vor adăuga dobânzi considerabile acumulate pe parcursul a patru ani.
Operatorul Romprest a precizat că penalitățile aferente perioadei de neplată se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei, ceea ce face ca impactul financiar asupra administrației locale să fie unul extrem de ridicat.

Datoriile reprezintă facturi neachitate de fosta administrație condusă de Clotilde Armand
Viceprimarul Sectorului 1, Iulian Hatmanu, a subliniat că Primăria va trebui să achite întreaga sumă către Romprest, întrucât datoriile reprezintă facturi neachitate de fosta administrație condusă de Clotilde Armand. El a afirmat că acest prejudiciu trebuie recuperat de la persoana responsabilă pentru generarea lui, adică de la cel care a refuzat să efectueze plățile în perioada respectivă.
„Aceste penalități reprezintă prejudiciu adus bugetului sectorului 1 de cel care nu a achitat facturile și, în mod natural, acest prejudiciu trebuie recuperat de la cel care la produs”, a afirmat viceprimarul Sectorului 1, Iulian Hatmanu.
Astfel, decizia definitivă a instanței nu doar că obligă Consiliul Local să plătească suma inițială de 79 de milioane de lei, dar creează și un impact financiar major prin penalitățile suplimentare care aproape dublează valoarea datoriilor. Situația ridică întrebări cu privire la responsabilitatea gestionării fondurilor publice și la posibilele demersuri pe care administrația locală le va întreprinde pentru recuperarea prejudiciului.
Clotilde Armand a lansat mai multe acuzații
Vicepreședintele USR, Clotilde Armand, a susținut că, în ședința extraordinară de săptămâna viitoare a Consiliului Local, ar urma să fie dezbătut un proiect de hotărâre care ar viza „stingerea” datoriei de peste 1 miliard de lei a companiei Romprest.
„În ședința extraordinară de luni, 21 iulie, primarul SRI de la Sectorul 1 a inițiat proiectul de suflet pe ordinea de zi: stingerea datoriei de peste 1 miliard lei a companiei Romprest și majorarea tarifelor de salubrizare. Această sumă, reprezentând prejudiciul cauzat de fostul primar Tudorache și Romprest, ar urma să fie plătită fără respectarea legii și în condițiile în care există dosare penale și litigii în desfășurare pentru rezilierea contractului. La momentul actual, gunoiul de pe străzile sectorului este peste tot, iar cetățenii suportă consecințele acestei gestionări ineficiente”, a scris Armand pe Facebook.