Victor Ponta a fost șeful PSD, prim-ministru și acum joacă un rol extrem de important pe scena politică din poziția de președinte al Pro România. Nu mulți știu însă care este secretul lui Ponta.

Cu mulți ani în urmă, acesta a povestit cum a ajuns familia sa în Romania. Se întâmpla cu mai mult de 100 de ani, din Italia, din orasul Trieste, pentru a pietrui drumul de la Pecica la Nadlac.

Victor Ponta a dezvăluit că familia sa se numea atunci „Ponte”, fiind adusă pe teritoriul actual al României de împăratul austro-ungar pentru lucrările de infrastructura din vestul țării. Din declaratiile de atunci ale prim-ministru, citate de ziare.com, se intelege ca familia parintilor tatalui sau a venit din Italia, in timp ce celalalt bunic, din partea mamei, Cornelia Naum, ar fi venit din Albania, Naum fiind un nume specific aromanilor si zonei Balcanilor.

De altfel, aflat în vizită oficială în capitala Albaniei, Ponta a spus că „este prima data cand ma aflu in Albania, la Tirana, si sper sa revin cu alta ocazie. Familia bunicului meu a plecat din Moscopole spre Romania, asa incat ar fi trebuit sa ajung pana acum aici, dar e bine ca am ajuns si acum”, a spus Ponta atunci.

Ponta a fost procuror până în anul 2002, dupa ce în anul 1995 a terminat Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. El a intrat în politică în anul 2001, fiind asistent al lui Adrian Nastase la catedra de Drept Internațional Public. Cu ajutorul lui Năstase a ajuns ulterior șef al Corpului de Control al Guvernului. Între 2003 – 2006 a fost președinte al TSD, iar în 2010 a preluat șefia PSD. Ulterior a fost prim-ministru și acum conduce Pro România.

El este căsătorit Daciana Sârbu, fost europarlamentar al PSD și fiica lui Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Nastase. Cei doi au o fetiță, Irina Octavia, născută în 2008. Victor Ponta mai are un băiat, Andrei, născut dintr-o căsătorie anterioară.