Putin culege ce a semănat! Greșeala care-l va costa în Ucraina. Dezastru istoric pentru Rusia

Agenția Națională pentru Lupta împotriva Corupției din Ucraina a mulțumit, ironic, Rusiei, pentru că le-a făcut ucrainenilor misiunea de a-și apăra țara ”mult mai ușoară”, ”deturnând fonduri care ar fi trebuit să acopere nevoile armatei ruse”.

Rareori consecințele nocive ale autoritarismului și corupției endemice au fost atât de evidente, ca acum, în acest război, scrie The Conversation.

Cât de coruptă este Rusia?

Dintre cele 20 de economii majore ale lumii, Rusia este considerată cea mai coruptă. În 2021, indicele de percepție a corupției, întocmit de Transparency International, a clasat pe locul 44, alături de Liberia, Mali și Angola considerate cele mai corupte state. Nici scorul Ucrainei nu este cu mult mai bun, după ce a trecut printr-un proces similar de privatizare, după desprinderea de URSS, și care a îmbogățit oligarhi ucraineni.

Pe de altă parte, Rusia este descrisă de Transparency International drept o cleptocrație. Se estimează că Putin însuși a adunat o avere de 200 de miliarde de dolari, făcându-l, neoficial, al doilea cel mai bogat om din lume, după Elon Musk. O mare parte din averea lui Putin s-ar afla în conturi străine, după cum a arătat ancheta Pandora Papers. Dar Putin se bucură și de un palat la Marea Neagră, despre care se știe că a costat aproximativ 1 miliard de dolari, achitat parțial dintr-un program guvernamental care era destinat sănătății.

Cum au ajuns în Ucraina soldații ruși

Se spune că banii care ar fi trebuit folosiți pentru înzestrarea armatei au fost delapidați. Astfel, acordarea de contracte s-a făcut pe baza prieteniilor și relațiilor, iar companiile care au câștigat contractele au obținut profituri uriașe fără să facă nimic.

Se spune că hrana soldaților din armata rusă este mai proastă decât în închisorile din Rusia, iar cei trimiși să invadeze Ucraina au primit rații care erau expirate de ani de zile. De asemenea, Serviciul de Informații al armatei ucrainene a informat încă de la început că soldații ruși trimiși în Ucraina primiseră veste anti-glonț cu țesătura putrezită și plăcile ruginite, iar recruții au primit adesea uniforme uzate, pentru că cele noi erau vândute pe un site rusesc.

Moartea generailior

Toate aceste aspecte au contribuit la dezastrul armatei ruse în Ucraina. Și mai important este faptul că armata Rusiei, dependentă de recrutare, nu are subofițeri. Acest personal superior înrolat antrenează și supraveghează trupele și adesea preia conducerea unităților mai mici în timp de război.

Poate că acest lucru explică și numărul mare de generali ruși uciși în prima linie în războiul din Ucraina, utimele cifre indicând că 12 generali au pierit în acest conflict. De obicei, generalii controlează câmpurile de luptă de la o distanță sigură. Dar, după cum a menționat The Economist: ”Moralul oamenilor eratscăzut, logistica a fost proastă, iar pierderile mari. Asta pare să-i fi forțat pe generali să intre în prima linie, în raza de acțiune a lunetișilor și a rachetelor ucrainene”.

Acest război, despre care rușii se așteptau să se încheie în câteva zile, tocmai a intrat în a patra lună. Este posibil ca armata rusă să învețe din gafele sale strategice și logistice și să câștige bătălia pentru Donbas. Dar corupția și neîncrederea rămân în continuare pe câmpul de luptă, subliniază The Conversation.