"Partenerii noştri americani fie că de la început nu şi-au creat foarte elaborat coaliţia, fie au gândit-o astfel încât obiectivele ei să nu fie cele declarate", a afirmat Lavrov, menţionând că această coaliţie antijihadistă "a fost creată spontan": în doar câteva zile a fost anunţată includerea mai multor ţări şi începerea bombardamentelor.

"Când analizezi operaţiunile aviaţiei ţărilor din coaliţie, se creează o impresie ciudată. Uneori se strecoară gândul că în afară de scopul declarat – combaterea Statului Islamic – această coaliţie urmăreşte şi alte obiective", a spus în continuare ministrul rus, în contextul în care SUA şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea angajamentului Rusiei în Siria, ţară la originea exodului de refugiaţi în Europa.

"Sper că nu trădez pe nimeni când afirm că unii parteneri din ţări care fac parte din respectiva coaliţie spun că au informaţii despre unde anume se află o unitate sau alta a Statului Islamic, iar comandantul coaliţiei – desigur, SUA – nu aprobă efectuarea bombardamentelor", susţine şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţia de presă TASS. "Nu vreau să trag vreo concluzie – nu se ştie niciodată ce fel de informaţii şi consideraţii înalte deţine şeful, iar ceilalţi nu dispun de aceste date -, dar primim semnale în acest sens", a adăugat el.

Într-o încercare de a demonstra că alianţa condusă de SUA împotriva Statului Islamic nu este eficientă, agenţia de presă TASS face un istoric al activităţii ei, invocând "date ale Pentagonului".

La 8 august s-a împlinit un an de când SUA şi aliaţii lor din cadrul coaliţiei internaţionale au început seria de atacuri aeriene împotriva jihadiştilor Statului Islamic pe teritoriul Irakului. În Siria, acţiuni similare au început să se desfăşoare de la sfârşitul lunii septembrie 2014. În acest timp, SUA şi partenerii lor au efectuat circa 6.700 de bombardamente ale căror costuri depăşesc 3,7 miliarde de dolari, scrie TASS, care adaugă că pentru atacurile aeriene într-o singură zi se cheltuiesc aproximativ 9,9 milioane de dolari.

La începutul lunii august, în urma acţiunilor coaliţiei au fost distruse sau avariate 10.600 de facilităţi ale islamiştilor – 119 de tancuri, 510 de baze militare, peste 3.200 de construcţii, peste 2.500 de poziţii de luptă, 196 de obiective de infrastructură petrolieră şi peste 3.600 de alte obiective, mai scrie sursa citată. AGERPRES