„Este evident că pe teritoriul României operează şi servicii secrete străine partenere sau  inamice. Şi acele servicii – cred cu tărie- că fac spionaj şi că recrutează şi în politică, şi în justiţie, şi în presă. (…) Vă daţi seama că nu putem permite serviciilor noastre să recruteze  femeile de serviciu sau vatmanii de metrou. Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună acestor tendinţe? Pe care dacă le contrazicem suntem naivi. Ăsta este adevărul, trebuie să avem o limită până la care reducem puterea serviciilor româneşti”, a spus Ghiţă, potrivit aceleiași surse, citată de evz.ro.

Întrebat dacă este ofiţer sub acoperire al vreunui serviciu de informaţii, Sebastian Ghiţă a infirmat: „Nu, şi dovada acestui lucru e că la învestirea în Parlament a trebuit să depunem un jurământ care oricând poate fi folosit ca fals în declaraţiişi acest lucru îţi poate aduce procuratură militară şiţieşi celor dintr-un serviciu care au acceptat această situaţie. Este ilegal în România”.

Potrivit evz.ro, deputatul a argumentat şi de ce a dorit să fie membru al comisiei de control al SRI.„Motivul pentru care am mers în această comisie este că am dorit ca experienţa mea din IT şicybersecurity să o duc acolo în comisie . Eram cel mai tânăr, cunoşteam domeniul, în mod evident în comisie sunt şi oameni cu multă experienţă la nivel legislativ şi în relaţia cu serviciul: dl Verestoy, dl Savu, dl. Cezar Preda, dl Atanasiu, dar am mers şi eu şi Sorin Grindeanu tocmai pentru că se punea problema de un număr de ani să reînnoim legile, să le aducem la zi în funcţie de avansul tehnologic. Noi suntem cu o lege din 1991 şi nu mai suntem la zi. Şi acesta a fost motivul pentru care am mers acolo în comisie”, a afirmat Sebastian Ghiţă.

Fostul social-democrat a mai spus, conform sursei citate, că parlamentari din comisia de control a SRI nu au voie să cunoască operaţiunile serviciului. „Noi verificăm atunci când apar probleme de ordin legislativ, plângeri ale ofiţerilor din cadrul serviciilor. (…) Mai întrebăm de ce a crescut numărul de mandate şi primim un raport despre situaţia la zi în implicarea serviciului în relaţiile cu alţi parteneri. Ni s-a spus, de exemplu, că SRI a fost definit ca entitate care să se ocupe de cybersecurity în Ucraina sub umbrela NATO. Acele lucruri noi le verificăm, şi noi întrebăm: ne creează probeleme,  se supără ruşii, are România dificultăţi din acest punct de vedere?  Şi primim răspunsuri la întrebările noastre şi atragem atenţia când sesizăm  că ceva e în neregulă”, a adăugat Sebastian Ghiţă, care a mai spus că SRI „s-a implicat cu mai multe resurse în a susţine DNA şi procurorii”.

Emisiunea "Lumini şi umbre" va fi difuzată în reluare duminică, începând cu ora 14:00, la B1 TV.