Sebastian Burduja: „Nu promit decât ce știu că pot să fac”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja a declarat, la Realitatea TV, unde a avut o confruntare cu Gabriela Firea, alesul PSD pentru Bucureşti că nu va promite în această campanie decât ceea ce poate face.

„Nu mă veți vedea promițând niciun spital într-un an, nici apă caldă de mâine” a declarat Burduja.

Liberalul a făcut comparația cu „promisiunile” de apă caldă ale lui Nicușor Dan, din campania precedentă.

„Nu promit decât ceea ce știu sigur că pot să fac. Deci, nu mă veți vedea promițând niciun spital într-un an, nici o apă caldă de mâine, cum a promis Nicușor Dan”, a afirmat Burduja, la Realitatea TV.

Ministrul Energiei a explicat că problemele cu termoficarea nu sunt „de azi, de ieri” și a punctat că Nicușor Dan a pierdut banii din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

„Din păcate, acum, în termoficare, problemele sunt nu de azi, de ieri. În apelul de POIM este adevărat, domnul Nicușor Dan a pierdut banii și a fazat proiectul, dar a pierdut banii, acei aproape 300 de milioane de euro. A terminat doar vreo 10km. Un proiect care trebuia să fie la 25%, întârziat cum a fost pornit, este astăzi la 10%.”

Burduja a mers mai departe, în trecut, la mandatul 2016-2020, despre care afirmă că „s-a mișcat greu”, PMB fiind condusă la acea vreme de Gabriela Firea.

Gigacaloria să fie 350 de lei

Ministrul Energiei a declarat că, în 2015, a fost inițiat un apel, iar Primăria Generală a avut o evaluare începând din 2016 până în 2020, perioadă în care procesul a avansat încet din cauza dificultăților în pregătirea documentației tehnice. Contractul a fost finalizat în jurul anului 2020, iar semnarea acestuia a fost așteptată de la Nicușor Dan. Ministrul a menționat că prețul gigacaloriei în București este în jur de 1.000 lei, în timp ce în Oradea este de aproximativ 350 lei. De asemenea, a subliniat că are soluții pentru reducerea prețului la gigacalorie în Capitală.

Burduja a anunțat, de asemenea, că intenționează lansarea unui nou apel de finanțare pentru modernizarea CET-urilor.

Burduja a menționat că proiectele de modernizare a rețelei vor continua, având la dispoziție 590 de milioane de euro, fonduri obținute printr-un apel inițiat de el și echipa sa la Ministerul Energiei. A subliniat că, deși Bucureștiul nu a prezentat niciun proiect, fondurile sunt disponibile. De asemenea, a anunțat lansarea unui nou apel din fondul destinat modernizării, menționând că cel puțin CET Progresul și CET Grozăvești vor fi eligibile și vor putea accesa acești bani, care se estimează a fi în jur de jumătate de miliard.

O altă soluție propusă de candidatul PNL, în dezbaterea de la Realitatea TV, o reprezintă fuziunea ELCEN-Termoenergetica.

„Fuziunea ELCEN-Termoenergetica poate fi făcută, pentru că nu vorbim de RADET, care a dat faliment, vorbim de două companii care pot să fuzioneze, deși într-adevăr datoria la zi e de peste 1 miliard de la Primăria Generală către ELCEN. (…) Branșarea CET-urilor direct în rețeaua Transgaz și am început deja cu CET Vest, ceea ce înseamnă o economie după ce vom branșa toate patru CET-urile, într-un mandat, de 50 de milioane de euro pe an”.