Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Braşov, că sunt necesare investiţii în digitalizare din partea ministerelor, dar şi a mediului privat, arătând că România este în continuare pe ultimul loc în Europa în ce priveşte digitalizarea economiei.

Provocarea lansată de Sebastian Burduja

„I-am provocat să investească în cercetare-dezvoltare, dându-le exemplul Israelului, unde 5% din PIB este dedicat cercetării, însă 90% din acest procent vine din mediul mediu privat, ori, la noi în ţară, avem 0,5% din PIB, împărţit cam 50-50% între public şi privat şi, de asemenea, i-am rugat să promoveze instrumente de digitalizare în cadrul comunităţii de afaceri pentru că firmele mari au adoptat noile instrumente – de la un simplu website de prezentare până la modalităţi de vânzare online, alte companii mai mici nu sunt încă acolo.

Există facilităţi pe cercetare dezvoltare – activitatea este scutită, în codul fiscal, de anumite impozite şi taxe.

Anul trecut am clarificat ce înseamnă activitate de cercetare şi astăzi avem un registru al evaluatorilor de cercetare – şi asta am promovat aici.

În trecut, ANAF-ul venea şi se pronunţa cu privire la aplicarea acestei facilităţi, adică spunea dacă o activitate este de cercetare sau nu, ceea ce nu este corect; azi, agenţii economici au posibilitatea să-şi certifice această activitate şi să aibă această abilitate, predictibilitatea măsurilor pe care le iau şi să investească cu mai multă încredere în cercetare”, a subliniat Sebastian Burduja.

Problema digitalizării ANAF nu se va rezolva curând

De asemenea, ministrul a făcut referire şi la digitalizarea ANAF, spunând că această problemă nu se va rezolva în curând.

„Anumite aspecte – spaţiul privat virtual funcţionează, adică ne putem plăti obligaţiile faţă de ANAF în general în mediul online, acestea sunt aspectele simple, însă aspectele complicate – legate de urmărire, de creşterea gradului colectare, nu sunt rezolvate şi România putea rezolva această problemă de mulţi ani, doar că un alt guvern a decis întreruperea unui program cu Banca Mondială, noi plătisem o parte din program pe asistenţă tehnică şi când să trecem la implementare guvernul a decis să nu mai facem program.

Adică s-au pierdut nişte bani. Digitalizarea ANAF nici nu se va face de azi pe mâine, pentru că nu mai au procedură de achiziţie. În ce priveşte achiziţia pe digitalizarea ANAF, va dura 6 luni – un an de zile şi vorbesc în termeni foarte optimişti”, a afirmat Sebastian Burduja.

Ministerul Sănătății are nevoie de investiții în digitalizare

„Blestemul acestui minister este că atunci când se întâmplă ceva rău în digitalizare, toată lumea se uită la noi. Dar realitatea din teren şi instituţională este că noi nu gestionăm nici digitalizarea ANAF, nici a Ministerului Sănătăţii sau a celui al Educaţiei, ne ocupăm de cloud-ul guvernamental şi de câteva proiecte specifice şi de legislaţia generală.

Cert este că trebuie investit. Ultimele investiţii în digitalizarea Ministerului Sănătăţii sunt de acum 10 ani”, a mai spus ministrul Digitalizării.