Sebastian Burduja solicită finalizarea lucrărilor la hidrocentrala de la Paşcani

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a cerut Hidroelectrica să încheie proiectul hidrocentralei din Paşcani, județul Iași, care a fost demarat în 1985. Până în prezent, s-au investit peste 400 de milioane de lei în acest proiect, fiind necesari încă 60 de milioane de euro și 30 de milioane de lei pentru exproprierea unei suprafețe de peste 2.000 de hectare.

”Sunt astăzi la amenajarea Hidroenergetica de la Paşcani, un alt proiect început înainte de 1989, în anul de graţie 1985. Proiectul de aici, acest lac de acumulare în devenire este la un grad de realizare de 80 la sută, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane de metri cubi de apă. Sunt lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi putere instalată şi este la un stadiu de 80 la sută”, a declarat Sebastian Burduja.

Când va fi gata proiectul de la Pașcani

Acesta a vorbit și despre sumele cheltuite până acum, dar şi la cele care urmează să fie cheltuite.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că, în perioada 1985-2023, statul român a alocat aproximativ 400 de milioane de lei pentru această lucrare. Pentru finalizarea proiectului, se estimează necesitatea unui buget suplimentar de aproximativ 60 de milioane de euro și 30 de milioane de lei pentru exproprierea unei suprafețe de 2.300 de hectare. Sebastian Burduja a subliniat că, dacă totul decurge conform planului, exproprierile ar putea fi realizate în următoarele luni, până în prima jumătate a anului viitor, iar întregul proiect ar trebui să fie finalizat în prima parte a anului 2026.

Oficialul a spus și că investiţia va însemna producere de energie verde, dar şi diminuarea riscurilor inundaţiilor.
”Întreaga lucrare poate fi finalizată în trimestrul 2 din 2026 şi va însemna producţie de energie verde, diminuarea riscurilor inundaţiilor, apă potabilă pentru Paşcani şi localităţile limitrofe, apă pentru irigaţii pentru judeţele Iaşi şi Neamţ”, a scris, pe Facebook, Sebastian Burduja.